Apolitični

Nora Krstulović o apelu koji je potpisalo gotovo 4000 kulturnjaka: Na rubu egzistencije, jer više nema prihoda, ni mogućnosti da do njih dođu

Nora Krstulović glavna urednica portala teatar.hr i Zoran Marić, direktor INmusic festivala, predstavili su na Četvrtom programu HRT-a, u Studiju 4, apel za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi, osobito ugroženoj proteklih dana zbog aktualne situacije s koronavirusom.

Naime, osim što je, kao i ostatak opće populacije zdravstveno ugrožena koronavirusom, hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni izravno je ugrožena egzistencija jer su zatvorena kazališta, muzeji, galerije, otkazani i odgođeni koncerti…. Apel je dosad potpisalo nešto manje od 4000 kulturnih djelatnika iz raznih sektora, kazala je Krstulović u emisiji.

Najavila je da se očekuje da će kriza u izvedbenom sektoru trajati sigurno do jeseni, čak i ako se zdravstvena situacija stabilizira do travnja. ‘Ljude će biti još neko vrijeme strah dolaziti na javna mjesta i veća okupljanja, bit će financijski iscrpljeni, a i nama će trebati vremena da ponovo okupimo djelatnike i pokrenemo sve te složene mehanizme’, kazala je Krstulović.

Krstulović je dodala da ne zna tko bi drugi osim države i Ministarstva kulture mogao pomoći umjetnicima, prekarnim radnicima i kulturnom sektoru u ovoj situaciji. ‘Očekivali smo upute čim je krenula kriza jer prvo su se otkazivala javna okupljanja i kulturni događaji’, kazala je dodavši da im se, međutim, nitko nije javio, a da u sektoru ima ljudi koji su na rubu egzistencije jer sada više nemaju nikakvih prihoda, ni mogućnosti da do njih dođu, a nisu ni kreditno sposobni, niti imaju dozvoljene minuse na računu jer nisu zaposleni.

‘Moramo se za njih pobrinuti’, kazala je Krstulović i dodala da bi velika pomoć bila već kad bi država i lokalna samouprava ispunile ranije preuzete obaveze. ‘Grad Zagreb još nije isplatio sva sredstva odobrenih programa u kulturi za 2019.’, upozorila je.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay