Apolitični

Nogometno znanje Reala u Biogradu

Real Madrid, deseterostruki prvak Europe i službeno najbolji klub 20. stoljeća prema izboru FIFA-e, u suradnji s HNK-om Primorac i gradom Biogradom, prezentirat će na samom početku travnja svoju nogometnu metodologiju za razvoj mladih igrača od 7 do 17 godina. Pripreme za ovaj događaj koji bi trebao doprinijeti promociji Biograda pri samom su kraju, a do sada se na kamp prijavilo 140 mladića. Ostalo je, dakle, tek četrdesetak slobodnih mjesta.

– Planetarni Real Madrid po prvi put u povijesti dolazi u Republiku Hrvatsku, u Biograd na Moru, gdje će od 1. do 5. travnja 2016., na Gradskom stadionu Kazimir i Silvio održati nogometni kamp, ponosno će Marin Uskok, predsjednik HNK-a Primorac, kluba osnovanog davne 1919. godine.
A koliki je Real Madrid mamac najbolje pokazuje kako među prijavljenima ima mladih nogometaša iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske.
– Taj podatak za sve nas u Primorcu je velika stvar. Nadamo se kako ćemo svima koji dolaze izvan Biograda na Moru biti dobri domaćini, da će sa sobom ponijeti lijepe dojmove i uspomene. – uvjeren je Uskok.
Seniorima Primorca u Trećoj HNL Jug ne cvjetaju ruže, međutim, vodstvu kluba kao da je i zbog toga proradio dalmatinski, ovdje bi rekli biogradski dišpet. Još su žešće prionuli poslu. Glancaju se klupske prostorije, svlačionice i tribine, s puno pažnje i ljubavi uređuje se okoliš gradskog stadiona, kao i sva tri nogometna igrališta, dva velika travnata i jedan s umjetnom travom.
– Mislim da možemo biti ponosni na to kakav imamo klub, da smo u stanju organizirati i suradnju s velikim Real Madridom. Uvjeren sam da ćemo u svemu uspjeti. – tvrdi Uskok.
Veliki broj talenata i trenera iz Zadarske županije i Hrvatske će konačno dobiti pravu prigodu da upoznaju rad i metodologiju po kojima radi slavni klub koji je stvarao nogometnu povijest.
– Ovo je prije dva ili tri mjeseca bilo poput SF filma. Danas znamo da ćemo kroz ovaj kamp steći nove prijatelje i još više oplemeniti suradnju s Realom Madridom, te da će i sljedećih godina kamp biti kod nas organiziran.
Dolazak najbogatijeg nogometnog kluba na svijetu, madridskog Reala, makar na ovakav način, velika je stvar za grad Biograd na Moru i Zadarsku županiju.
– Osobno mi je najvažnije da djeca budu zadovoljna onim što im se nudi. Bez toga sve drugo bi bilo uzaludno. – govori Uskok.
Kraljevski klub u kraljevski grad dolazi u suradnji s agencijom Be Free Football – Zlatko Marić, Real Madrid Fondacija. Kamp će početi u petak, 1. travnja, okupljanjem i predajom oprema, dok je svečano otvaranje zakazano za 9 sati. Prvog dana nogometnog kampa trenirat će nekoliko skupina. One će imati imena po igračima Real Madrida: „Modrić”, „Kovačić”, „Ronaldo”, „Bale”,“Ramos”, „Marcelo”, „Kros”, „Benzema”.
– Polaznici kampa Real Madrida u Biogradu uživo će u sadržajnim treninzima i u jednom sasvim novom iskustvu. Njih će na treninzima voditi španjolski treneri koji slične kampove u ime ovog velikog kluba provode diljem Europe. – kaže Marić, vlasnik agencije Be Free Football, preko kojeg je sve i počelo.
Treneri u kampu Real Madrida imaju svoj stil rada. Sve što se radi na terenu dječacima će se nastojati učiniti zanimljivim i jednostavnim.
– Program s djecom bit će usmjeren na napredak individualnog treninga u tehnici i taktici, rješavanju problema i donošenju odluka na terenu. Cilj je da mladi igrači osjete vrijednosti koje su povezane s Real Madridom kao što su timski rad, poštivanje drugih, solidarnost i trud. – naglašava Marić, bivši nogometaš Sarajeva iz druge šampionske generacije 1984./1985.
Real Madrid Foundation nastoji promicati svoje vrijednosti kroz sport i obrazovanje, podučavanje djece ljudskim vrijednostima kao što su predanost, odgovornost i timski rad, koji će biti u središtu njihovog uspjeha u budućem radu i životu.
– Cilj je od mladih talentiranih igrača stvoriti svjetske nogometne zvijezde. Svaki trening uključivat će informiranje igrača s ciljevima i sadržajem i zadacima, od najjednostavnijih do složenih aktivnosti koje simuliraju natjecanje. Zadaci će se primjenjivati i biti usmjereni za napadače, obrambenu zonu te na specifičnim pozicijama na terenu. – ističe Marić.
Bio je puno kandidata za organizaciju kampa Real Madrida, međutim, izabran je Biograd na Moru, prvenstveno zahvaljujući ljepoti grada s okruženjem, vodstvu HNK-a Primorca i grada, ali i zato što je iz ovog podneblja zvijezda Reala, Luka Modrić.
– Osim što će svaki sudionik kampa dobiti sportsku opremu Reala i diplomu, 15 najboljih i najtalentiranijih igrača ići će u klupski kamp u Madrid, kaže Marić.

Više u kategoriji: Šport; Život
Izvor i foto: biogradnamoru.hr
D. Šabić, mag. nov.