Apolitični

NOGOMETNI SPEKTAKL KAO NITI JEDAN DOSAD! ČEKA LI OVO SVA SVJETSKA PRVENSTVA U BUDUĆNOSTI?

Po prvi put u povijesti svjedočiti ćemo prvom neutralnom Mundijalu po pitanju emisija ugljičnih plinova. Navodno je ideja FIFA-e da sva svjetska prvenstva u budućnosti dobiju takav zadatak.

Pionirski pristup

Mnoge mjere poduzete radi smanjenja emisije ugljika uvelike je olakšala činjenica da je Katar jako malena država, daleko najmanja koja je organizirala SP. Navijači, igrači i službenici letjet će u jednu zračnu luku i boraviti u jednom gradu tijekom turnira. S najvećom udaljenošću između stadiona od samo 75 km, navijači će imati priliku posjetiti najmanje dvije utakmice u jednom danu tijekom grupne faze, zahvaljujući tome što je pet stadiona povezano s metroom u Dohi, a preostala tri dostupna su preko povezanih autobusnih linija.

Stadion Ras Abu Aboud s kapacitetom od 40.000 mjesta bit će prvi potpuno demontažni stadion u povijesti SP-a, a njegove će se komponente koristiti za stvaranje drugih sportskih projekata tijekom naslijeđenog načina rada. Ovaj pionirski pristup postavit će nova mjerila u smanjenju otpada.

Solarna energija

Druga ključna komponenta za postizanje neutralnosti ugljika bit će korištenje solarne energije za napajanje Katara tijekom turnira. Znamo da će kompletni stadioni biti klimatizirani za vrijeme utakmica, da će igrači na terenu igrati na vrlo ugodnih 20 do 25 stupnjeva.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: HANDOUT Afp (Ras Abu Aboud stadion)