Apolitični

Noćna mora autoindustrije, benzinci i dizelaši idu u povijest? ‘U njih ne bi uložio ni peni!‘

Skromni i jeftini svežanj kabela postao je zbog nestašice uzrokovane ratom u Ukrajini noćna mora automobilske industrije, zbog čega neki čak predviđaju ubrzani odlazak automobila na benzin i dizel u povijest i snažniji prodor električnih automobila na tržište.

Zalihe autodijelova, a posebno kabela, okopnjele su zbog rata u Ukrajini i otežane ili nikakve isporuke iz te zemlje koja je dom značajnog dijela svjetske proizvodnje, a ondje izrađeni kabeli ugrađuju se u stotine tisuća automobila.

Ti niskotehnološki dijelovi s niskom maržom – izrađeni od žice, plastike i gume i s puno jeftinog ručnog rada, možda nisu na glasu poput mikročipova i motora, ali automobili se bez njih ne mogu proizvoditi.

Njihov nedostatak mogao bi ubrzati planove automobilskih tvrtki da se prebace na novu generaciju lakših, strojno izrađenih kabela dizajniranih za električna vozila, a na koncu i doći glave klasične automobile, kažu Reutersovi sugovornici iz automobilske industrije. Mnogi ocjenjuju da je to još jedan razlog više za industriju da ubrza prijelaz na električni pogon.

Mnogi menadžeri i stručnjaci s kojima je Reuters razgovarao kažu da automobili na fosilna goriva, koji se suočavaju s prijetećim zabranama u Europi i Kini, neće “poživjeti” dovoljno kako bi opravdali ulaganja u redizajn kabelskih sklopova.

“Trenutačno ne bih uložio ni peni u motore s unutarnjim izgaranjem”, rekao je auto konzultant Sandy Munro iz Michigana, koji procjenjuje da će električna vozila činiti polovicu globalne prodaje novih automobila do 2028. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay