Apolitični

Noć knjige 2018.: Budućnost knjige u našim je rukama

Ministrica je ocijenila kako je slogan Noći knjige 2018. – “Bez panike!” vrlo ohrabrujuća poruka, “jer se aktivnostima manifestacije na simboličan način vraća dostojanstvo knjizi, a čitanje stavlja u fokus kao poželjnu i prestižnu aktivnost”.

Sudbina knjige u digitaliziranom svijetu budućnosti, kao jedno od ključnih pitanja našega sutra o kojemu moramo planski i sustavno promišljati već danas, tema je manifestacije Noć knjige 2018., čiji je početak u ponedjeljak u Zagrebu svečano obilježen “lansiranjem” rakete sagrađene od knjiga kao simbolične poruke kakvu budućnost želimo – onu sagrađenu od knjiga.

Tradicionalnom svečanom otvorenju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu nazočile su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Kao izaslanica predsjednika vlade Andreja Plenkovića okupljene je pozdravila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Čestitala je svim autorima, urednicima, prevoditeljima, kritičarima, knjižničarima, knjižarima, nakladnicima, i iznad svega čitateljima – Dan hrvatske knjige, obilježen u nedjelju 22. travnja, kao i Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja.

Podsjetila je kako je riječ o dvama iznimno važnim datumima u povijesti hrvatske i svjetske književnosti a vezani su uz dovršetak “Judite” Marka Marulića (1501. godine), prvoga umjetničkog epa spjevanog na hrvatskome jeziku, djela koje se smatra nultom točkom hrvatske književnosti, te dan smrti (1616.) svjetskih književnih velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay