Apolitični

Noć knjige 2016. u Gradskoj knjižnici Kaštela privukla brojne posjetitelje

Kaštelanska Noć knjige privukla veći broj posjetitelja  na zadovoljstvo svih koji vole kulturu čitanja, pisanja i općenito kulturnog izričaja. Prigodni program organizirala Gradska Knjižnica Kaštela u nekoliko svojih kaštelanskih odjeljenja među kojima se prikazao igrokaz, književna večer kao i kreativne radionice. Čestitamo!

 

Četvrta po redu kaštelanska Noć knjige, koja je i ove godine privukla brojne posjetitelje, održana je u petak, 22. travnja u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u svih šest knjižničnih odjela. U matineji Noći knjige, program je bio namijenjen mlađem uzrastu, a isti je održan tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati.
Matineja Noći knjige otvorena je igrokazom „Trnoružica traži princa” KUD-a Karol Wojtyla u odjelu GKK u Kaštel Kambelovcu, a nastavak je uslijedio u svim odjelima GKK uz čitanje legende o sv. Jurju, bajke i priče I. B. Mažuranić, pričaonicu i edukativne projekcije filmova u lukšićkom odjelu GKK te uz igrokaz „Romeo i Đulijeta na kaštelanski način” KUD-a Karol Wojtyla i stare zaboravljene igre uz Sonju Marie Buotić u odjelu GKK u Starome, književne kvizove i kreativne literarne i likovne radionice u povodu obilježavanja 400. obljetnice W. Shakespearea (prof. Kristina Cvetković). Plesalo se, pjevalo, crtalo, glumilo, recitiralo i čitalo u svim odjelima GKK i izrađivala se renesansna odjeća u odjelu GKK u K. Gomilici, a u svemu su sudjelovali učenici kaštelanskih osnovnih škola i djeca iz kaštelanskih dječjih vrtića, pod vodstvom učiteljica i odgajateljica.

U večernjem dijelu programa Noći knjige u odjelu GKK u Kaštel Novome održana je književna večer „W. Shakespeare i M. de Cervantes”, a u programu su sudjelovali učenici SŠ Braća Radić s prof. Radojkom Hrgović. Noć knjige u Dječjem odjelu GKK u K. Starome završena je oko 22.00 sata, uz program „Noćna zabava uz knjige, društvene igre, kviz i filmove za djecu”, dok su u odjelima u K. Kambelovcu, K. Lukšiću i K. Novome tijekom cijelog dana bile postavljene književne izložbe.
Ovogodišnja Noć knjige u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu započela je kreativnom radionicom u povodu blagdana sv. Jurja i programom „Stare zaboravljene igre” u sklopu kojega su djeca naučila igrati na franje, plovke, zogu, laštrik i trlju – logičku igru „naših starih”.
Nakon što su brojne nazočne pozdravili dogradonačelnik Grada Kaštela Zoran Bonacin i ravnateljica GKK Renata Dobrić, program je službeno otvoren uz nastup školskog zbora Osnovne škole kneza Trpimira (voditelj: prof. glazbene kulture Dario Cuculić) pri čemu je, uz veliki pljesak publike, izvedena pjesma s kojom će zbor ove godine nastupiti na Festivalu duhovne glazbe „Svjetlost dolazi” u Zadru.
Izlaganjem Shakespeare kao nadahnuće u modernom vremenu predstavili su se polaznici Škole stranih jezika Wotan iz Kaštel Sućurca s voditeljicom, prof. Antonijom Trze Biuk.


Ovaj dio programa u Noći knjige uveličala je nadahnutom izvedbom na klasičnoj gitari Ivana Kovač, polaznica 2. razreda glazbene škole Josipa Hatzea. Ivana je izvela Packington’s pound, anonimnog autora, Etidu op. 60. no. 3 Fernanda Sora i Spagnoletto, autora Cesarea Negra, te dočarala duh vremena renesanse i ranog baroka u kojem je živio i stvarao William Shakespeare.
U izlaganju Shakespearea kao nadahnuću u modernom vremenu, posvećenom 400. obljetnici Shakespearove smrti, učenici Škole stranih jezika Wotan iz Kaštel Sućurca Korina Erceg i Paula Voloder (5. razred) i Ivan Bratinčević, Luka Lijić, Petar Markota, Maroje Milišić, Luka Siničić i Luka Uglešić (6. razred), upoznali su prisutne sa životom i književnim stvaralaštvom Williama Shakespearea, pisca čija djela i danas odišu jednakom ljepotom, svježinom i istinitošću kao i u vremenu u kojem su bila napisana. Izvedbom poznatog govora Marka Antonija iz Julija Cezara, Hamletovog monologa, prologa Romeu i Juliji i čitanjem soneta, odjeveni u renesansnu odjeću, mali polaznici Škole stranih jezika Wotan približili su nazočnima djela ovog velikog pisca.
U daljnjem izlaganju, djeca su publiku upoznala sa zanimljivostima iz Shakespeareovog života, a pojašnjene su i veze Shakespearea i Hrvatske. Mozaični program posvećen Shakespeareu završen je mudrim izrekama i poslovicama koje je Shakespeare svijetu ostavio u nasljeđe i koje su postale dio opće kulture. U stilu glumaca renesansne Engleske, mladi polaznici Škole stranih jezika Wotan zahvalili su nazočnoj publici stihovima i naklonom.


Program Noći knjige nastavljen je izvedbom igrokaza „Kako je sv. Jure ubija zmaja”, kojega su izveli učenici 4. B OŠ kneza Mislava s učiteljicom Davorkom Strize, nakon čega je otvorena izložba likovnih radova Andrice Orošnjak – Seke. Otvaranje izložbe svojim je nastupom sve nazočne „na noge podigla” Lana Rubelj, kojoj su se kazivanjem stihova priključili splitski pjesnik Jakov Kuljiš i Mario Sarajčev te Nevena Kovač, koja je kazivala pjesme Miroslava Luketina Sarajčeva u čast sv. Jurja, sućuračkog nebeskog patrona.
O ljubavi i o svom najnovijem romanu „Okovano srce” s voditeljima je razgovarala Kata Mijić – „hrvatska kraljica ljubavnih romana”, koja je ovom prilikom najavila kako uskoro planira napisati ljubavni roman čija će radnja biti smještena u Kaštelima.
U programu pod naslovom „Ča san ono tija/tila reć” pjesme i priče čitali su kaštelanski i splitski autori: Željka Blažević, Nađan Dumanić, Jakov Kuljiš, Velimir Pašara i Mario Sarajčev, dok je napisane zgode iz školskih dana Ivice Žegarca Žutoga čitala Mira Marinović Batić.
Kroz ležernu i opuštenu književno-glazbenu Noć knjige posjetitelje su proveli voditelji Renata Dobrić i Ivica Žegarac Žuti, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili: Ivona Mandić i Josip Grgantov, čiju su pjesmu i svirku, baš kao i pjesme i priče svih autora, brojni nazočni posjetitelji svih uzrasta nagradili velikim pljeskom.
Kaštelansko noćno književno druženje privedeno je kraju uz razgovor o najdražim knjigama iz djetinjstva i uz prisjećanje na „šaljive zgode iz ditinjstva”, kao i uz pohvale svih nazočnih organizatorima te uz zahvalu Gradske knjižnice Kaštela svim sudionicima i svim posjetiteljima koji su kućama otišli vidno zadovoljni.
Piše: Renata Dobrić (Gradska knjižnica Kaštela)