Apolitični

Noć kazališta i u Šibeniku

Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Zaživio je 2008. godine na poticaj francuskih kazališnih umjetnika, a iste godine jeu Hrvatskoj prvi puta organiziran kao pilot program istodobno u Dječjem kazalištu Dubrava koje djeluje pri Narodnom sveučilištu Dubrava i šibenskom kazalištu.

Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u studenom. Kazalište toga dana postaje glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih saznanja publike i svih kazališnih djelatnika.
Toga dana kazališta otvaraju svoja vrata publici kroz razne izvedbe rušeći na trenutak iluziju kazališta kao mjesta za tek pojedince i produbljujući i šireći tako vezu kazališta i publike.
Pored niza već gotovih predstava, Noć kazališta svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cijelo noćne manifestacije okupljene su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.
I Šibenik se ove subote pridružuje ovoj manifestaciji. Tako će na sam dan obilježavanja Europske noći kazališta održati nekoliko zanimljivih kulturnih i glazbenih izričaja. Krenimo redom: najprije će uslijediti koncert Ive Miletić na violini i Natalije Maričeve na klaviru u foajeu kazališta u 19 sati, slijedi kazališna drama Florijana Zellera „Istina” u HNK-u Šibenik u 20 sati, te adaptive quartet Mate Skračića u atrij HNK-a u 22 sata.
Vizija Europske noći kazališta je postati prepoznatljiva i uspješna manifestacija u cijeloj Europi koja provodi scensko-izvedbenu umjetnost u kojoj ne postoje jezične, vjerske, nacionalne ili geografske prepreke za stvaranje i izvođenje kvalitetne kazališne umjetnosti, te joj zato grad Šibenik daje temeljitu i potpunu podršku.
Više u kategoriji: Kultura; Glazba
Izvor i foto: sibenik.hr
D. Šabić, mag. nov.