Apolitični

Noć hrvatskog filma i novih medija

Iako je tek treća godina u nizu održavanja Noći hrvatskog filma i novih medija, i ove godine program i organizacija manifestacije s velikim oduševljenjem donose nešto stare, nešto nove filmske trake, s puno dobre zabave za sve ljubitelje filma. Ovogodišnja Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se 7. listopada u kinima diljem zemlje, a program će obilovati najboljim filmovima od početka hrvatske kinematografije do danas.

Svojevrsni rezime starih hrvatskih klasika te nekih filmskih uspješnica novijeg datuma tako će u jednoj večeri za sve filmoljupce biti prikazani u kino dvoranama diljem zemlje, ali i inozemstva. Program noći hrvatskog filma i novih medija održat će se u kinima u gradovima: Zagreb, Sisak, Pakrac, Sinj, Vodice te Hrvatska Kostajnica. Posebnost programa jest što je i inozemnog karaktera, pa će se projekcije filmova prikazivati u gradovima: Subotica, Stuttgart, Mainz, Sremska Mitrovica te Auckland. Program posvećen trećem izdanju noći hrvatskog filma sastavili su umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, selektor za animirani film Tomislav Grgela te Branko Ištvančić, selektor za dokumentarni film.

Program treće Noći hrvatskog filma i novih medija svečano će otvoriti mješoviti pjevački zbor Capella Odak koji će izvesti koncert „Putovanje filmskom glazbom”. Kako i sam naslov koncerta najavljuje, svi prisutni tako će se moći prisjetiti taktova iz Vlaka u snijegu (1976.), Tko pjeva zlo ne misli (1970.) ili Servantesa iz Malog mista (1982.).

Ovogodišnji program Noći hrvatskog filma i novih medija započet će u 18 sati, a filmovi različitih žanrova te i različitih vremena prikazivat će se do kasno u noć. Među filmovima koji će se prikazivati u kinima diljem zemlje i gradova inozemstva, naći će se filmovi poput nezaboravnih dječjih klasika, koji ni pored dojmljivih novomedijskih uradaka animiranih filmova ne gube na vrijednosti. Na programu će se naći i  brojni hrvatski dokumentarci te brojni igrani kratkometražni i dugometražni filmovi starijeg i novijeg datuma.

Sve kino projekcije su besplatne, a vjerujemo da svim ljubiteljima hrvatskog filma ne treba posebna pozivnica kako bi se posjetili nekih od najboljih djela hrvatske kinematografije.