Apolitični

NO PLANET B: Insekti diljem svijeta u opasnosti su zbog posljedica klimatskih promjena

Diljem planeta kukci se suočavaju s prijetnjama poput klimatskih promjena i bezbrojnim drugim nevoljama poput gubitka staništa i upotrebe pesticida. Nova studija, objavljena u časopisu One Earth, tvrdi da zaštićena područja mogu podržati ranjive populacije insekata, ali samo ako su njihova zemljopisna područja posebno ciljana. Takva područja su jasno definirani zemljopisni prostori koji su zakonski priznati i njima se upravlja kako bi se postiglo dugoročno očuvanje prirode.

Brojne prijašnje studije su pokazale da su zaštićena područja koja ciljaju specifične populacije kralješnjaka općenito uspješna u njihovoj zaštiti od utjecaja ljudskog djelovanja. Međutim, manje je studija provedeno na populacijama insekata, koji općenito nemaju prioritet u svjetskim zaštićenim područjima. Problem je u tome što su, kada su mjerili geografsku distribuciju populacija kukaca koristeći globalne podatke o bioraznolikosti i karte zaštićenih područja, otkrili da je 76 posto vrsta kukaca bilo neadekvatno pokriveno, a više od 1800 vrsta nije uopće pokriveno.

Znanstvenici su klasificirali više od milijun vrsta insekata, s nekoliko milijuna vjerojatno nezabilježenih. Ali njihova populacija naglo opada diljem svijeta. Globalna poljoprivredna praksa glavni je krivac, s monokulturnim uzgojem (osobito kukuruza i soje), pesticidima, herbicidima i gnojivima, koji igraju razornu ulogu. 

Cijeli članak možete pročitati na: native.tportal.hr