Apolitični

Njemački zakon o grijanju: Hoće li se umirovljenici smrzavati za ‘spas klime’?

Njemački kancelar Olaf Scholz i dalje je optimističan da bi kontroverzni Zakon o grijanju ovog tjedna mogao biti podnesen u Bundestag. To je u petak u Berlinu izjavio glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Nacrt zakona zahtijeva da se novi i zamijenjeni sustavi grijanja od 2024. godine napajaju najmanje 65 posto iz obnovljivih izvora energije. Međutim, trebale bi postojati brojne iznimke.

Do 2030. godine država bi, prema tome, subvencionirala ovakve klimatski prihvatljive uređaje. Financiranje bi trebalo biti prilagođeno financijskim mogućnostima pojedinca i proširen njegov obujam tako da sudjelovanje pojedinca u financiranju bude ograničeno na razumnu razinu.

Najbolji primjer je starosna granica od 80 godina za oslobađanje od obveze zamjene sustava grijanja, objasnio je Aiwanger. Vlasnici mlađi od 80 godina bili bi tretirani potpuno samovoljno i drugačije od starijih. Pri tome, u nacrtu zakona nisu uzete u obzir ekonomske i zdravstvene okolnosti. “U ekstremnim slučajevima, 79-godišnjaci s malim mirovinama morali bi prodati svoju kuću. Imućni 80-godišnjaci, s druge strane, mogu nastaviti grijati se na loživo ulje i plin.” Međutim, ako su suvlasnici nekretnine mlađi, “onda je ponovo predviđena zamjena sustava grijanja. To nitko ne razumije”, kaže Aiwanger.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay