Apolitični

Njemački san o električnim autima postaje čista mašta

Optimistični vladin cilj da do kraja desetljeća na cestama bude 15 milijuna električnih vozila postaje vrlo nedostižan, kažu istraživači.

Prije godinu dana Berlin se obvezao da će do 2030. imati 15 milijuna vozila s električnim pogonom, ali vjerojatno neće uspjeti u tome, upozoravaju stručnjaci koji dodaju da će smanjene subvencije i uska grla u proizvodnji usporiti prodaju.

“Samo uz puno sreće cilj će biti polovično postignut”, upozorio je Ferdinand Dudenhöffer, profesor u Centru za automobilska istraživanja u Duisburgu, koji predviđa samo 7,2 milijuna registracija do kraja desetljeća, prenosi Politico.

Svoj je izračun temeljio na učinku vladinog smanjenja subvencija za električna vozila (EV) najavljenog ovog mjeseca, no vodeća njemačka industrija je pod pritiskom na mnogo više frontova.

“Tržište će se urušiti”

“Cilj savezne vlade za 15 milijuna električnih automobila na njemačkim cestama do 2030. neće biti postignut niti blizu”, rekao je Dudenhöffer. “S novim smjernicama za financiranje električnih automobila, visokim cijenama električne energije i rastućim cijenama baterija, tržište u Njemačkoj će se urušiti u sljedećih nekoliko godina.”

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay