Apolitični

Njemačke bolnice u minusu jer imaju premalo pacijenata!

Manje je pacijenata jer su kapaciteti oslobođeni za bolesne od kovida – a njih nije bilo baš toliko

Njemačka ima četiri puta više kreveta na odjelima intenzivne njege od Velike Britanije, šest puta više od Švedske i duplo više od Francuske. Ipak, u Njemačkoj se boje prepunih jedinica intenzivne njege, pa čak i mogućnosti da će se morati uvesti trijaža, odnosno da će liječnici morati odlučivati koga ima smisla liječiti, a koga ne, piše Deutsche Welle.

Za takvu situaciju postoji više razloga, ukazuje liječnik Reinhard Buse, profesor na Tehničkom sveučilištu Berlin i član Stručnog savjetodavnog odbora njemačkog Saveznog ministarstva zdravlja. „Jedan je to što, u usporedbi s drugim zemljama, u Njemačkoj više pacijenata oboljelih od korone završi na odjelima intenzivne njege – oko tri puta više nego primjerice u Nizozemskoj ili Danskoj, i čak četiri puta više nego u Velikoj Britaniji.”

To se događa zato što je broj zaposlenih na odjelima intenzivne njege u Njemačkoj veći nego na drugim odjelima, objašnjava Buse. „Danska to radi drugačije. Za svaki krevet na normalnom odjelu ona angažira gotovo isti broj medicinskog osoblja kao i na njemačkoj jedinici intenzivne njege. To ne znači da Danci imaju više medicinskog osoblja, već samo da ima manje nepotrebnih kreveta.”

Bolnice u gubicima

Pri tom čak 60 posto bolnica u Njemačkoj računa da će biti u financijskom minusu za 2021. godinu, pokazuje tzv. „Bolnički barometar” koji redovno objavljuje Njemačko udruženje bolnica. Kako se navodi, time se u odnosu na prošlu godinu udvostručuje broj klinika koje su u gubitcima.

Svaka druga bolnica ima manje pacijenata nego prošle godine. Razlog za to je otkazivanje operacija i kompliciranih zahvata kako bi se čuvali kapaciteti za covid-odjele. Mnogi pacijenti odlažu odlazak na terapije ili operacije iz straha od zaraze.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay