Apolitični

Njemačka zima bez plina: Kreću redukcije tople vode, pojedine pokrajine pozivaju građane da se tuširaju kraće…

Gradski senator za okoliš u Hamburgu Jens Kerstan navodno je za vikend rekao da ‘topla voda može biti dostupna samo u određeno doba dana u hitnim slučajevima’ , a uvest će i ograničenje maksimalne temperature grijanja stanova u slučaju akutne nestašice plina. Građane je pozvao da se tuširaju kraće te da ugrađuju moderne termostate i tuševe koji štede vodu, jer ‘što se više štedi sada, to će situacija ove zime biti bolja jer će se napuniti skladišta’.

O ograničenju tople vode počelo se pričati nakon što su s njome krenuli građani u mjestu Dippoldiswalde u pokrajini Sachsen, gdje se od 1. srpnja polovici od 600 stanova u vlasništvu lokalne stambene zadruge bojler isključuje ujutro, poslijepodne i nakon 21:00. Riječ je 300 stanova koji se griju na plin.

Čelnik zadruge Falk Kühn-Meisegeier kaže da kad je riječ o plinu, ne zna što učiniti osim ograničiti vrijeme tople vode s obzirom na kretanje cijena. Većina ljudi koristi toplu vodu rano, u podne i kasno navečer, pa on smatra da je gašenje bojlera u ostalo vrijeme podnošljivo. Njegova stambena zgrada već je morala udvostručiti mjesečne uplate za plin za grijanje vode, a najavili su i potpuno gašenje grijanja do rujna.

‘Još uvijek to neće biti dovoljno. Strahuje se da mnogi od oko 1000 mještana više neće moći plaćati dodatne prireze. Većina ovdje ima srednje prihode ili živi samo od male mirovine. Nekolicina si ne može takav luksuz priuštiti’, rekao je Kühn-Meisegeier.

Štedi se već i na drugim područjima: travnjak se rjeđe kosi, a stubišta se čiste tek svaka dva tjedna.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr