Apolitični

Njemačka ugasila tri posljednja nuklearna reaktora, a Finska pokrenula najveći europski nuklearni reaktor

Tijekom vikenda, točnije u subotu obilježen je povijesni trenutak u Njemačkoj. Nakon više od 60 godina Nijemci su odlučili isključiti svoja posljednja tri nuklearna reaktora u skladu s dugo planiranim prelaskom na obnovljivu energiju. Nasuprot Njemačkoj, istog dana, Finska je konačno uključila svoj dugoočekivani Olkiluoto 3, najveći europski nuklearni reaktor.

Gašenje Emslanda, Neckarwestheima II i Isara II pozdravili su antinuklearni aktivisti ispred tri reaktora i na skupovima u Berlinu i Münchenu dok je unutar pogona osoblje održalo mračniju ceremonije kako bi obilježili tu prigodu, vjerojatno sluteći što im budućnost donosi.

Povratak ugljena

Njemačka vlada je priznala da će se, kratkoročno, zemlja morati više oslanjati na zagađujući ugljen i prirodni plin kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe, iako poduzima korake za masovno povećanje proizvodnje električne energije iz sunca i vjetra.

Finska renesansa

I dok je s jedne strane Njemačka odlučila napustiti jednu od klimatski najprihvatljivijih tehnologija koju je čovječanstvo ikada usvojilo iz sigurnosnih razloga, Finska je s druge strane jedna od zemalja čiji je uvoz energije bio ovisan o Rusiji, a sada će konačno uspjeti proizvesti električnu energiju smanjujući brige za svoju sigurnost i smanjujući svoj ugljični otisak. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay