Apolitični

Njemačka od ponoći u tvrđem lockdownu od onoga proljetnog: Popis zabrana je zapanjujući

Nije dopušteno čak ni ispijanje kuhanog vina jer je to naživciralo kancelarku Angelu Merkel

Pet osoba – prijatelja, rođaka ili poznanika i dalje se mogu privatno sastajati, ali samo ako su iz dva domaćinstva. Djeca mlađa od 14 godina se ne računaju.

Tijekom božićnih praznika od 24. do 26. prosinca doći će do laganog popuštanja: tada će biti dozvoljeno da kao gosti dođu najviše četiri osobe „iz najužeg obiteljskog kruga” koje ne pripadaju domaćinstvu. To znači da će pravilo – maksimalno pet osoba – biti prekršeno u mnogim obiteljima. U odluci od nedjelje točno se navodi koga smijete primiti u kuću: suprugu ili supruga, životnog partnera, najbliže rođake, braću i sestre i njihovu djecu, kao i sve osobe koje pripadaju domaćinstvima ove grupe ljudi.

Nije lako razaznati tko se još s kim smije sresti, a tko ne. I za Božić vrijedi pravilo da se ne računaju djeca mlađa od 14 godina. Koliko je veliki strah političara da će zaraze ponovo porasti nakon Božića, pokazuje njihov apel građanima da dobrovoljno smanje kontakte u danima prije Božića, kao neka vrsta preventivne mjere. Poslije Božića ponovo važi pravilo: pet osoba, dva domaćinstva.

A onda, nekoliko dana kasnije tmurni doček nove godine: zabrana okupljanja vrijedi 31. prosinca i na Novu godinu. Vatromet je zabranjen na određenim mjestima – gdje točno, to će odrediti općine. U svakom slučaju, ove godine će biti manje vatrometa, čak i na dozvoljenim mjestima. Jer postoji zabrana prodaje novih pirotehničkih sredstava.

Ali tržnice za božićne jelke se također zatvaraju u srijedu, kao i frizeri. Javno ispijanje kuhanog vina, što je nedavno naživciralo kancelarku Angelu Merkel, također je zabranjeno od srijede, kao i javno konzumiranje svih vrsta alkohola.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay