Apolitični

Njemačka auto industrija je ovisna o ruskom plinu: i do 80% energije im dolazi od fosilnih goriva, a imaju bizarno rješenje

Podaci iz 2020. godine govore da je, općenito gledano, više od polovice energije koju je potrošila njemačka automobilska industrija bilo vezano za fosilna goriva. Tako, primjerice, Volkswagenove energetske potrebe ovise o “neobnovljivim” izvorima čak 80 posto, a BMW-ove iznad 60 posto, kako je objavljeno u sklopu projekta Carbon Disclosure (CDP) koji se temelji na kompanijskim podacima, a navodi ih Reuters.

Kako je pak Mercedes-Benz objavio u travnju ove godine, iz obnovljivih izvora pokrivaju trenutno 45-50 posto svojih potreba, a ciljaju da će dostići 70 posto do 2030. godine.

Kako navodi Reuters, kako bi se njemačka automobilska industrija odmakla od fosilnih goriva, mora naći alternativu za grijanje proizvodnih pogona i za lakirnice, za što se sada najviše koristi plin.

Neki trenutno, kako su rekli, istražujući zelene načine grijanja, pokušavaju smanjiti potrošnju tako da jednostavno pogone drže hladnijima.

Naravno, dio proizvođača već ima kogeneracijska postrojenja za struju i grijanje iz biomase, ali biomase obično nema dovoljno da bi se to moglo primijeniti u značajnoj mjeri, kako kažu konzultanti.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr