Apolitični

Njega kože uz pomoć algi

Alge su niže biljke, tj. trave koje u svome tijelu sadrže klorofil zbog čega značajan broj algi ima zelenu boju. Postoje također modre, smeđe i crvene alge jer klorofil prekrivaju drugi pigmenti. Nastale su i razvijale se u vodi gdje se i nalazi najveći broj vrsta, dok su druge evoluirale te se prilagodile životu na vlažnim i osvijetljenim staništima. Imaju važnu ulogu u osnovnim biološkim procesima te predstavljaju primarne proizvođače organske tvari u vodi što je osnova svih produkcijskih odnosa u ekološkom sustavu te oslobađaju velike količine kisika.

Sastoje se od bjelančevina, ugljikohidrata, mnoštva minerala, elemenata u tragovima te obiluju vitaminima A, B, C i E.
Zbog obilja visokovrijednih sastojaka smatraju su savršenom „zelenom hranom“, a u kozmetici poboljšavaju prokrvljenost kože, opskrbljuju stanice kisikom, jačaju vezivno tkivo, regeneriraju stanice kože, dubinski čiste, omekšavaju, zatežu te osvježavaju kožu.
Lako su dostupne u obliku praška ili u sušenom obliku u svim prodavaonicama zdrave hrane.

Maska za suhu kožu
Potrebno:
-alge u prahu (Spirulina ili Chlorella): 2 žličice
-žumanjak: 1
-ulje jojobe: 5-10 kapi
-morska sol: prstohvat

Prvo u malu posudicu stavite žumanjak te polako dodajete ulje jojobe i miješate dok ne nastane kremasta smjesa. Polako u smjesu umiješajte alge u prahu i na kraju malo morske soli.
Masku nanjeti na lagano navlaženu kožu i ostaviti da djeluje 20 minuta.
Nanosi se jednom tjedno.

Maska za masnu kožu
Potrebno:
– alge u prahu (Spirulina ili Fucus): 2 žličice
– ljekovita glina: 2 žličice
– topla voda: 2-3 žličice
– ulje jojobe: 4-6 kapi

U posudicu pomiješati alge u prahu s ljekovitom glinom. Pomalo dodavati vodu i miješati dok ne nastane kremasta smjesa, zatim ukapati ulje jojobe i nanijeti masku na lagano navlaženu kožu i ostaviti da djeluje 20 minuta te isprati toplom vodom; masku možete stavljati jednom tjedno.

Maska za blistav ten
Potrebno:
– alge u prahu: (Agar, Spirulina, Chlorella)
– med: 1 žličica
– bjelanjak: 1

U posudicu pomiješati bjelanjak i med, dodati alge te miješati dok ne nastane kremasta smjesa.
Ostaviti masku da djeluje 20 minuta, potom isprati toplom vodom. Ova maska dubinski hrani kožu i štiti od prijevremenog starenja te čini kožu svježom i glatkom.

Zbog svog višestrukog ljekovitog djelovanja, maske od algi pogoduju svim tipovima kože, obiluju potrebnim vitaminima, mineralima i aminokiselinama te predstavjaju prave prirodne „meleme za kožu“. Alge također doprinose povećanju prirodnog imuniteta kože.

A. Vukušić