Apolitični

Nizozemsko rješenje za prebacivanje pogona putničkih zrakoplova na vodik!

Vodikom pogonjeni putnički zrakoplovi mogli bi na tržište već 2028. godine, ostvari li se plan kompanije Unified International i njihovih partnera

Još jedna inicijativa pojavila se, ovoga puta u Nizozemskoj, a bavi se ekološkom budućnošću zračnog prometa. Ekipa iz kompanije Unified International iz Amsterdama, u suradnji s čak 17 drugih specijaliziranih kompanija i instituta, osmislila je sustav HAPSS – Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage Systems.

Čisti letovi na vodik do 2028.

Kao što se može zaključiti iz imena, riječ je o sustavu koji pretvara pogonski sustav zrakoplova u onaj pokretan vodikom, uz rješenje za pohranu tog vodika u samom zrakoplovu.

Ono što predlaže ova skupina stručnjaka iz pomorske, automobilske i avionske industrije jest “retrofit” pogonska jedinica i sustav za pohranu vodika, koje je moguće ugraditi u već postojeće putničke zrakoplove te ih tako učiniti “zelenima”.

Činjenica da nije potrebno razvijati nove zrakoplove trebala bi omogućiti da se vodikov pogon u upotrebu pusti već do 2028. godine, smatraju ovi Nizozemci.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: ScreenShot