Apolitični

Nizozemska u klimatskoj nevolji: ‘Predviđaju rast razine mora za metar, trećina države je ugrožena‘

Ako se emisija stakleničkih plinova ne smanji, razina mora nizozemske obale podignut će se za 1.2 metra do 2100. godine.

Stručnjaci za klimatske promjene u ponedjeljak su u Nizozemskoj najavili kako će se njihova zemlja u budućnosti suočiti s ozbiljnim podizanjem razine mora, većim od jednog metra, prenosi Associated Press.

Za zemlju u kojoj se trećina površine nalazi ispod razine mora (a koje zadržava komplicirani sustav brana, ustava, pregrada i nasipa), to predstavlja ozbiljan problem.

Kraljevski nizozemski meteorološki zavod navodi kako će glavni razlog podizanja razine mora biti obilne padaline uzrokovane klimatskim promjenama. Obilne su kiše tijekom ljeta izazvale široke poplave u južnoj nizozemskoj pokrajini Limburg, a ista jaka ljetna oluja prouzročila je desetke smrtnih slučajeva u susjednoj Njemačkoj i Belgiji.

Meteorološki zavod navodi da ako se emisija stakleničkih plinova ne smanji, razina mora nizozemske obale podignut će se za 1.2 metra do 2100. godine. Prije 7 godina mislilo se da će se razina podignuti za 1 metar.

No, ako se do 2100. godine otope arktički ledenjaci, ta će razina skočiti na visokih 2 metra.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr