Apolitični

Nives Čavić (@budi_kulturan): Što nam sve donosi kulturna jesen

Ljeto je iza nas, stigla je jesen i hladnije vrijeme, sve više se „prebacujemo“ u zatvorene prostore te nam kazališne, kino i koncertne dvorane, galerije i muzeji postaju sve interesantniji. Stoga mislim kako je pravi trenutak za novu kulturnu kolumnu. Dala sam si vremena i truda te istražila što sve donosi kulturna jesen, a neke predstave i izložbe sam, naravno, i pogledala. Prema starom dobrom običaju, krećemo s kazalištem.

KAZALIŠTE

Premijerna sezona u zagrebačkom HNK-a započela je dugo najavljivanom predstavom „Don Juan“ u režiji makedonskog redatelja Dejana Projkovskog u kojoj glavne uloge igraju Igor Kovač i Dušan Bućan.

Don Juan

Moliereov “Don Juan” nikad nije igrao u zagrebačkom HNK-a, pa je idealna prilika bila da se 400 godina od rođenja velikog francuskog pisca proslavi upravo ovom predstavom.

San i ludilo

Predstava „San i ludilo“ je kolaž sastavljen od pjesama, eseja i proze Tina Ujevića koji se izvodi još od davne 1976. godine. 

IZLOŽBE

Nakon 11 godina fotografkinja Mare Milin ponovno izlaže te se u Galeriji Kranjčar predstavila s fenomenalnim ciklusom fotografija (iz) prirode. Sam naziv izložbe “Godišnji odmor” asocira na drugačije stanje duha i tijela,  susrete sa samim sobom, na introspekciju.

Francuski paviljon

Francuski paviljon remek je djelo moderne arhitekture, a izgrađen je 1937. godine kao službeni paviljon Republike Francuske te je zaštićeno kulturno dobro. Prekrasan iznutra i izvana!

Povod ovom odlasku u Francuski paviljon bila je izložba „Objekti konstruktivne dekonstrukcije“ umjetničkog trojca Paulina Jazvić, Alem Korkut i Kristian Kožul. Njihov umjetnički rad pratim već dulje vrijeme i odlučiti će za jednog/jednu od njih bila bi mi je nemoguća misija. Pored ostalog, i zato je izložba pun pogodak.

Lauba

Tijekom rujna održana je fenomenalna umjetnička intervencija “Art & Grad” u organizaciji Laube i Turističke zajednice grada Zagreba koja promovira suvremenu umjetnost. Na 510 lokacija u gradu plakatne površine “zauzele” su reprodukcije umjetničkih djela 96 domaćih i 32 strana umjetnika. U praksi to znači da je narušenu estetiku, konzumerizam i oglašivačku buku zamijenila – UMJETNOST. Umjetnost je postala dostupna svima!

U gradu još uvijek možete „naletjeti“ na umjetnička djela, a umanjene verzija plakata po simboličnim cijenama možete kupiti online (https://artigrad.eu/).

KNJIGE

Čitanje nikad ne propuštam, a ljeto je doba godine u kojem čitam najviše. Pročitala sam „Novi kraj“ Đurđice Čilić, „Više ne znam tko si“ Sare Kopeczky Bajić, „U kasno ljeto“ Magdalene Blažević, „Doba željeza“ J. M. Cotzeea, „Sine, idemo kući“ Ivice Prtenjače, „Posljednje što su vidjele“ Nade Gašić, „Leglo“ Suzane Matić, „Jedna žena“ Annie Ernaux, „Stjenice“ Martine Vidaić, „Ljeta s Marijom“ Olje Savičević Ivančević, „Kirurg“ Petre Dvorakove, „Djevojačke uspomene“ Annie Ernaux te knjigu „Borbe i metamorfoze jedna žene“ Edouarda Louisa koju ću vam pobliže predstaviti u ovoj kolumni. Trenutno čitam „Knjiga domova“ talijanskog pisca Andree Bajanija, a nakon nje jedva čekam pročitati „Događaj“ obožavane francuske spisateljice Annie Ernaux, dobitnice Nobelove nagrade za književnost za 2022. godine.

Kulturni kalendar

Naravno, moj kulturni kalendar nikad nije prazan. 😊 Čim prije namjeravam pogledati predstavu „Svjetlo pada“ redatelja Janusza Kice u ZKM-u, a u planu mi je otići i u varaždinski HNK pogledati „Bubu u uhu“. Ubrzo će doći vrijeme i za drugu premijernu predstavu u zagrebačkom HNK, Verdijev „Nabucco“. Uvijek rado pogledam što je na rasporedu u Teatru &TD te sam si označila dvije predstave, „Mala zabava“ i „Drama o Mirjani i ovima oko nje“.

Što se muzeja i galerija tiče, već ovu subotu prošetat ću do Galerije Josip Račić i pogledati izložbu “PRIRODNO / NEPRIRODNO“ fotografa i filmskog snimatelja Stanka Hercega. Jako me interesira  izložba „Svjetlocrno“ umjetnika Danijela Žeželja u MSU, a već nekoliko prijatelja preporučilo mi je retrospektivnu izložbu „Očima kameleona“ akademskog slikara Ive Friščića u NMMU.

FILMOVI

U ovo doba godine posebno se veselim „Zagreb Film Festivalu“ koji traje od 23.10. do 30.10. ZFF je prava filmska avantura već 20. godinu za redom. Javit ću vam koji su mi filmovi bili najbolji. 

Cijeli članak i više o događajima možete pročitati na: journal.hr

Foto: Pixabay