Apolitični

Nismo još uveli ni 5G, a svjetske sile već kreću u utrku za razvoj 6G-a

S obzirom na to da se 5G mreža tek počinje uvoditi diljem svijeta, čini se preranim najavljivati nove bežične infrastrukture. Ipak, unutar tehnološke industrije već se počinje pričati o 6G mrežama pa se mnogi pitaju kako ih se uspijeva tako brzo razvijati s obzirom da je prije između dviju generacija prolazilo puno više vremena, te koji tehnološki napredak donose?

Prava istina je da nije uspostavljen točan standard koji stoji iz 6G umrežavanja i da će trebati još godine, pa i cijelo desetljeće da ga se uvede, ali je činjenica da postoje neke tehnologije na osnovi kojih se planira oblikovanje 6G-a.

Očekivanja od 5G su jasna, a do 2025. svi građani svijeta trebali bi imati omogućen priključak.

Jedan od glavnih doprinosa njezinu razvoju dala je grupa inovatora sa Sveučilišta u Santa Barbari u Kaliforniji. Objavili su u čak dva znanstvena časopisa studiju o razvoju uređaja koji funkcionira na osnovi elektronskih ‘n-čestica’ koje se prenose na ultravisokim frekvencijama, viših od trenutnog dometa 5G-a. To znači da će te čestice bržim strujanjem moći uspješnije i brže prenositi podatke.

U 2020. japanski su znanstvenici najavili da su razvili čip posebno dizajniran za 6G, sjevernoameričke kompanije osnovale su “Alijansu sljedećeg G”, dok je Kina lansirala eksperimentalni 6G satelit, piše BBC. Možda još i ne razumijemo do kraja što će nam sve 6G omogućiti, ali je jasno da je počela svjetska utrka u njegovu razvoju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay