Apolitični

U samostanu sv. Frane otvorena izložba „Sv. Nikola Tavelić – Put sandala”

 

U samostanu sv. Frane u Šibeniku u vikendu iza nas otvorena izložba fotografija „Sveti Nikola Tavelić – Put sandala”. Petnaest fotografija u kadru autora Jasmina Fazlagića, prikazuje put sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, od njegova rođenja i života u Šibeniku, preko misijskog djelovanja u Bosni do Jeruzalema i njegove mučeničke smrti.


Fotografije su snimane krajem rujna ove godine u Šibeniku i okolici u organizaciji samostana sv. Frane i Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića. Izložba je upriličena ususret blagdanu sv. Nikole Tavelića, a kao doprinos franjevačkog reda proslavi 950. obljetnice od prvog pisanog spomena grada Šibenika.

Nikola Tavelić – prvi kanonizirani hrvatski svetac

„Znameniti sugrađanin ovoga grada i član samostana jeste naš prvi kanonizirani hrvatski svetac sveti Nikola Tavelić, koji je podnio mučeničku smrt u Jeruzalemu, 14. studenog 1391. godine. Izložbom Put sandala koje su jedini preostali predmet koji nas s njim povezuje, sam se svetac u svojim sandalama vraća u svoj grad Šibenik želeći mu čestitati rođendan. Čestita ponajprije svojim fratrima koji su ustrajali i nastavili franjevačku misiju, predstavnicima Grada kao institucije i svim vjernicima te poručuje da nas ništa ne smije rastaviti od ljubavi Kristove.”, rekao je fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku.
Autor izložbe Jasmin Fazlagić prigodno se zahvalio okupljenima i statistima koji su sudjelovali u projektu, dok je Marina Lambaša, kustosica Muzeja grada Šibenika istaknula kako je franjevački samostan u povijesti našeg grada imao značajnu ulogu, ponajprije u širenju kulture, obrazovanja i u širenju kršćanstva na ovom prostoru.
Gradonačelnik Željko Burić, uz zahvalu sudionicima projekta, pohvalio je djelovanje franjevačkog samostana.


„Foto priča o životu sv. Nikole Tavelića nadogradnja je projektu samostanskog Muzeja; ovi sadržaji povezuju ljude, vjeru, našu povijest, naš nacionalni ponos, ali istovremeno privlače i turiste. Svjedoci smo koliko je još neotkrivenih tajni u ovom gradu, iako mislimo da o njemu sve znamo. Sve te povijesne činjenice i tajne nigdje nisu tako dobro sročene i sistematizirane kao u spisima koje čuva samostanu sv. Frane.”, rekao je gradonačelnik, istaknuvši pozitivno djelovanje gvardijana fra Ivana Bradarića, franjevca koji se u relativno kratkom vremenu suživio sa Šibenikom i oplemenio sakralne prostore u gradu.
„Neka ovaj događaj i ove slike budu poticaj za razmišljanje – tko je bio Nikola Tavelić, što nam on danas znači i što nam govori, i neka nam budu poticaj da mi danas vidimo svjedočanstvo vjere koje je sveti Nikola svojim mučeništvom poslao.”, rekao je biskup Tomislav Rogić, proglasivši izložbu otvorenom.