Apolitični

Nikola Šubić Zrinjski zatvara sezonu na tvrđavi sv. Mihovila

Nakon bogate sezone koja je ovo ljeto na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila uveselila i zabavila publiku brojnim koncertima, predstavama i večernjim događanjima, ovogodišnju sezonu za kraj će uokviriti gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba s operom Ivana pl. Zajca – Nikola Šubić Zrinjski.

Opera Nikola Šubić Zrinjski na šibenskoj najljepšoj pozornici izvest će se u režiji Krešimira Dolenčića,a pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera. Kraj ovogodišnje kulturne i glazbene sezone na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku i izvedba opere Nikola Šubić Zrinjski održat će se u srijedu 28. rujna, s početkom u 20 sati.

Opera Nikola Šubić Zrinjski

Izvedbe opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca višestruko je važna za hrvatsku povijest i kulturu, pa ne iznenađuje da će upravo izvedbom zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta biti obilježen kraj sezone na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila.

Gledajući s povijesnog aspekta, predstava Nikola Šubić Zrinjski bitna je epizoda iz vremena posljednjih sigetskih dana u kojima je protagonist opere junački izgubio život. S kulturnog aspekta, Ivan pl. Zajc, kao osnivač i organizator zagrebačkog opernog kazališta na više je nivoa doprinio razvoju hrvatske kulture i kazališta, a njegova predstava Nikola Šubić Zrinjski od svoje praizvedbe 1876. godine dobiva izvrsne kritike i uspjehe.

Već 140 godina opera Nikola Šubić Zrinjski izvodi se na hrvatskim kazališnim pozornicama i svaki put biva odobrena pljeskom i divljenjem publike, ali stručne kritike. Uz operu Ero s onoga svijeta, opera Nikola Šubić Zrinjski jedna je od najizvođenijih hrvatskih opera, svaki put dočekana s jednakim ushitom publike, pa ne iznenađuje da se baš ovom izvedbom zatvara uspješna kulturna i umjetnička sezona na predivnoj šibenskoj pozornici tvrđave sv. Mihovila.

Protagonista Nikolu Šubića igra Ljubomir Puškarić, a uz njega će se na pozornici pojaviti Tamara Franetović Felbinger, Ivana Lazar, Stjepan Franetović, Ozren Biluš, Tvrtko Stipić. Siniša Štrok, Mario Bokun, Davor Radić, Neven Mrzlečki, Željko Grofelnik, Robert Palić te Antonio Brajković uz pratnju zbora HNK-a Zagreb.

Ulaznice za operu prodaju se na blagajni tvrđave Barone i sv. Mihovila te u online sustavima Eventim i croatia-tickets.com.