Apolitični

Nikola Celić – dizajner, glazbenik….

Rođen sam u Šibeniku 28. srpnja 1991. i član sam peteročlane obitelji u kojoj sam stariji brat dviju sestara. Nosim u srcu i veliku ljubav prema gradu Metkoviću u kojem sam par godina živio kao dijete kod djeda i bake. Od malenih nogu okružen sam ljudima s dobrim ukusom za glazbu, počevši od moje majke i oca koji su i sami svirali po bendovima, a i plesali po folklornim društvima, pa bi se moglo reći da i nisam imao puno izbora nego biti u glazbi koju sam upijao, od prenatalnog doba, kako moji kažu.

– Ljubav prema sviranju klavijatura žarko je procvala tijekom osnovne škole i od tada me ne napušta – ističe Nikola. – Do prošle godine nikad nisam službeno pohađao nijednu glazbenu školu i učio svirati iz partitura, pa sam većinu toga svirao slušajući i pokušavao hvatati tonove. Prvi skromni javni nastupi i borbe s prvim tremama, kada su mi se ruke tako znojile, da bi mi u trenucima skliznuo prst s klavirske tipke, događala su se u župi sv. Andrije na Sućidru. Tada je još crkva bila smještena u protuatomskom skloništu. Tu sam kasnije predvodio zborove, pisao glazbu i aranžmane i više puta bio sudionik festivala duhovnih šansona – priča naš sugovornik.

Pored glazbe, moja je velika strast i grafički dizajn, koji je postao i moja struka. Završio sam srednju školu za web dizajnera/ multimedijskog tehničara, ali paralelno s tim počeo upoznavati što znači biti član benda i koja je moja uloga u takvoj jednoj sastavnici. Od toga vremena svirao sam s više lokalnih autorskih i cover bendova, ponekad po manjim kafićima, a ponekad po velikim dvoranama poput dvorane V. Lisinskog u Zagrebu. Snimio sam više glazbenih aranžmana po splitskim studijima i pratio nekoliko estradnih osoba. Trenutno sam jako sretan što mogu reći da ponekad sviram sa klapom Rišpet, te u par drugih projekata poput worship/gospel sastava Mihovil, novonastalog funk benda Fank Zapa, s čijim članovima dijelim dugogodišnje prijateljstvo, ali i podjednaku strast za glazbom i muziciranjem. Ponosan sam što sam odnedavno prvostupnik na Umjetničkoj akademiji smjera Dizajn vizualnih komunikacija. Kroz veliki broj različitih kolegija koje sam slušao kroz četiri godine imao sam privilegij upisati nekoliko kolegija s odsjeka Film i video i Glazbene akademije, poput kolegija Glasovira gdje sam se rado upoznao sa složenim partiturama.
U Gundulićevoj 36 ugostili smo Nikolu Celića, mladog i perspektivnog mladića prepunog energije…

Na kraju priče Nikola nam je kazao kako ne zna kud će ga valovi budućnosti odvesti, ali siguran je da će i on uploviti u svoju luku i naći svoje mjesto pod ovim nebom.

D. Šabić, mag. nov.