Apolitični

Nikad u povijesti nismo uvezli ovoliko kvasca. A gdje su naše tvornice? Prodane i propale. Da zatvore granice, bili bismo gladni, bez mrvice kruha

“Francuska tvrtka Lesaffre, koja je prije pet godina za oko 5,5 milijuna eura kupila od Podravke tvornicu kvasca zatvorila je taj pogon, a šezdesetak radnika, među kojima tridesetak hrvatskih branitelja, uz relativno skromnu otpremninu uputila na Zavod za zapošljavanje’, stalo je to u priopćenju udruge branitelja Podravke u 2007.

Također, i u Prigorju Brdovečkom kod Zaprešića nekad se proizvodio kvasac, tvornica “Kvasac” je bila u vlasništvu “Plive”. A onda su i tu tvornicu kvasca kupili Francuzi, odnosno ista tvrtka, te se dogodio sličan scenarij.

“Tvrtka Kvasac iz Prigorja Brdovečkog, u vlasništvu francuske Lesaffre grupe, više neće proizvoditi kockice Di-go svježeg kvasca u Hrvatskoj. Bez posla će ostati 60 ljudi, dok će se zadržati njih 88”, tako je glasila vijest iz 2018. godine.

Mediji su objavili kako je tvrtka “Kvasac” najavila da će restrukturirati poslovanje zbog značajne promjene tržišnih uvjeta poslovanja u regiji.

Kao dio tog procesa prestat će proizvoditi svježi kvasac u tvornici u Prigorju Brdovečkom, a proizvodnju svježeg kvasca će prenijeti u sestrinske tvrtke u zemljama Europske unije. I tako Hrvatska ostade bez tvornica kvasca.

I sad vidimo da je gospođa blagajnica s početka priče u pravu: da zatvore granice Hrvatska bi ostala bez kvasca, a ako nema kvasca nema ni kruha.

Francuzi kupili dvije tvornice. Francuzi ih i zatvorili. I sad kupujemo kvasac iz njihovih tvornica izvan Hrvatske. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay