Apolitični

Nikad izdašniji natječaj sektoru kreativaca: Visina bespovratnih potpora od 13.200 do čak 995 tisuća € po projektu

Izdašno bespovratno financiranje iz NPOO-a možda sredinom umjesto početkom godine

Kreativci i kulturnjaci s nestrpljenjem čekaju objavu nikad većeg natječaja namijenjenog njihovom sektoru. S nestrpljenjem jer je poziv vrijedan 33 milijuna eura, u kojem se iznos bespovratne potpore po projektu penje na gotovo milijun eura – odgođen. Najavljeno je bilo da će poziv “Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija” biti objavljen u prvom tromjesečju ove godine, a neslužbeno još krajem prošle, da bi ga nadležno Ministarstvo kulture i medija sada odgodilo.

Iz ovog poziva, čija su sredstva planirana u okviru NPOO, visina će se potpora kretati od 13,2 tisuće do gotovo milijun, točnije 995 tisuća eura, a prihvatljiva područja za sufinanciranje su gotovo sva iz ovog sektora (audiovizualna djelatnost uključujući videoigre, mediji, baština, dizajn, izvedbene umjetnosti, knjige i nakladništvo te primijenjene i vizualne djelatnosti). Što skorije raspisivanje poziva, kažu upućeni, bilo bi poželjno jer velik iznos sredstava mora biti potrošen do 2026. godina.

Ivana Nikolić Popović, jedna od autorica Projekta Ilica: Q’art, ujedno i jako dobra poznavateljica stanja u domaćoj kulturnoj i kreativnoj industriji, navodi da se radi o jednom od najpropulzivnijih sektora u svijetu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay