Apolitični

Nijemci nam dali novac za analizu otpadnih voda na koronavirus. Rezultati kasne barem dva mjeseca…

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) još u studenom 2020. obavijestio je javnost o ‘nedavno’ pokrenutom projektu otkrivanja virusa SARS-CoV-2 u zagrebačkim otpadnim vodama, najavljujući da se prvi rezultati očekuju krajem prosinca ili početkom siječnja. Početak je ožujka, a rezultata još nema – barem ne za javnost.

Brojne države rano su u pandemiji Covida-19 započele s testiranjem otpadnih voda na RNA fragmente iz koronavirusa, pa je Europska komisija inicirala veliko paneuropsko istraživanje o učinkovitosti i usklađenosti metoda detektiranja. Uključeno je bilo 17 država, a među njima i Hrvatska, stoji u srpanjskom izvještaju Komisije, uz najavu da će se u drugoj fazi studije pridružiti još devet zemalja: Češka, Danska, Finska, Francuska, Izrael, Luksemburg, Portugal, Slovenija i Mađarska.

Potonje dvije države, s kojima Hrvatska dijeli granicu, redovito izvještavaju stručnu i opću javnost o rezultatima svojih istraživanja gradskih i bolničkih otpadnih voda. Monitoring u Sloveniji traje već punih godinu dana i danas je dragocjen izvor informacija o novim sojevima koronavirusa.

Projekt u hrvatskoj metropoli financira njemačka vlada, a HZJZ ga provodi u suradnji s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode (ZOV) i Uredom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj.

‘Na ovakav način testiranje otpadnih voda može se koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi’, naveli su iz HZJZ-a. Drugim riječima, vlasti bi mogle odmah reagirati na takvu najavu novog vala zaraze te uvesti potrebne mjere.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay