Apolitični

Nije zabilježeno u EU: sve veći broj žrtava pravosuđa, presude se čekaju više od 40 godina

Neučinkovito pravosuđe i institut samopomoći – svakako višestruko goruća tema hrvatskog društva i pravosuđa koja se pod zadnje ponovo otvara, ujedno je i naslov Okruglog stola najavljenog za četvrtak 23. siječnja, s početkom u 18 sati i 30 minuta u zagrebačkoj knjižnici  Marije Jurić Zagorke.

Nakon pitanja čitatelja, 89- godišnjeg Emila Römera: “Može li još za života dobiti konačnu presudu u sudskoj ‘trakavici’ koja traje već više od 40 godina?”, predložio sam kao novinar održavanje ovog Okruglog stola, jer gospodin Römer nije dobio konačnu sudsku odluku niti nakon što mu je kao žrtvi povrede ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskog postupka Hrvatski helsinški odbor još 2005. godine dodijelio Povelju “Aleksandra Zec”. 

O tom slučaju zastrašujuće govori tekst na t.portalu koji je objavljen prije nekoliko godina pod naslovom: “Preživio Holokaust, a hoće li i hrvatsko pravosuđe?”, no nakon kojeg se ništa bitnog u smislu konačnog rješenja nije dogodilo. Iznose i da je njegovo svjedočanstvo iz razdoblja 2. svjetskog rata zabilježio američki redatelj i oskarovac Steven Spielberg.  

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay