Apolitični

Nije samo za bogataše: Prvi plutajući grad na svijetu za spas otočja kojem prijeti nestajanje

Dizajniran poput posebne vrste koralja koja nalikuje ljudskom mozgu, sastojat će se od oko 5000 plutajućih jedinica što uključuju kuće, restorane, trgovine i škole…

Do 2050. rajski Maldivi kakve danas poznajemo bi zauvijek mogli nestati s lica Zemlje. Razlog tome je porast razine mora, tvrde znanstvenici. Kako bi spasili arhipelag, vlada planira izgraditi plutajući grad još od 2009. godine, a sada su objavili i detalje projekta. Otočje od 1190 niskih otoka, jedno je od najranjivijih mjesta na klimatske promjene – čak osamdeset posto kopnene površine niže je od metra iznad razine mora. Stoga su prognoze koje predviđaju da će razina mora porasti do metra, i to do kraja stoljeća, stanovnicima Maldiva posebno alarmantne. Zajednički pothvat poduzetnika Dutch Docklands i vlade Maldiva stoga nije zamišljen kao eksperiment ili futuristička vizija nego praktično rješenje za surovu stvarnost.

U tirkiznoj laguni, samo 10 minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, niknuti će prvi plutajući grad te vrste na svijetu – dovoljno velik da primi 20.000 ljudi. Dizajniran poput posebne vrste koralja koja nalikuje ljudskom mozgu, sastojat će se od oko 5000 plutajućih jedinica koje uključuju kuće, restorane, trgovine i škole, s kanalima između njih. Prvi stanovnici će se useliti početkom 2024. godine, a cijeli grad trebao bi biti završen do 2027. godine.

„Plutajući grad se može dizati zajedno s razinom mora što je dobra vijest za više od pola milijuna stanovnika Maldiva“, rekao je Koen Olthuis, osnivač Waterstudija, arhitektonske tvrtke koja je dizajnirala grad, dodajući kako će stanovnici Maldiva tako od klimatskih izbjeglica postati klimatski inovatori.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Profimedia