Apolitični

NI WHO NIJE SIGURAN: Diljem svijeta sve glasniji otpor covid putovnicama

Drugdje u svijetu tzv. covid putovnice se naveliko spominju, u Izraelu su praktički već uvedene, ali u Sjedinjenim Državama ta ideja ima ljute protivnike. Američka savezna država Teksas, točnije teksaški guverner Greg Abbott iz republikanske stranke, upravo je izdao izvršnu uredbu kojom je svim državnim tijelima te savezne države zabranjeno da traže na uvid takav dokument.

“Nastavljamo cijepiti Teksašane i štititi javno zdravlje, ali bez gaženja osobnih sloboda Teksašana”, poručio je Abbott. Nije jedini.

Isto je nešto ranije napravio i Rick DeSantis, guverner Floride, također republikanac, a nacrte sličnih zabrana već sastavlja više njihovih republikanskih kolega pa se pitanje Covid putovnica pretvara u političku temu baš kao što je to bio slučaj s obaveznim maskama. 

Ni Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije posve sigurna u to da bi trebalo pristupiti režimu covid putovnica. U ovom slučaju WHO je navela kako “ne bi željela vidjeti putovnice kao obavezne za ulazak ili izlazak iz zemlje”, naglašavajući da još “nismo posve sigurni da cijepljenje zaustavlja prijenos bolesti”. 

Rasprava o covid putovnicama zahuktala se i u Ujedinjenoj Kraljevini nakon što je objavljen plan o testiranju mogućnosti otvaranja života (kina, dvorane, zabava) za osobe koje imaju potvrdu o cijepljenju, negativnom PCR testu ili preboljenoj bolesti. 

Grčka i Izrael već su prihvatile i uvele digitalne “covid putovnice” i postigle dogovor o ulasku turista.

U SAD-u je demokratski guverner New Yorka Andrew Cuomo odobrio njujoršku inačicu, tzv. Excelsior Pass.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay