Apolitični

NFT: Digitalna umjetnost doživljava revoluciju, a slike se prodaju za milijune

U posljednjih godinu dana tržište digitalne ili virtualne umjetnosti doživjelo je nevjerojatnu eksploziju, a prve digitalne slike prodaju se i na aukcijama u kućama poput Christie’sa.

Digitalna i virtualna umjetnost stvara se, znamo, već godinama. Dosad najveći problem bio je – zašto bismo platili za “komad” jedinica i nula koji ionako možemo besplatno gledati i kopirati? No usporedo s rastom kriptovaluta, počelo se mijenjati i tržište umjetnina, na kojem digitalni radovi odnedavno dosežu vrtoglave iznose. Jedan od prvih umjetnika koji su svoju digitalnu umjetnost uspjeli “masno unovčiti” je Beeple. Pravog imena Mike Winkelmann, taj četrdesetogodišnji grafički dizajner u jednom je vikendu zaradio 3,5 milijuna dolara prodajući svoje digitalne slike, a zatim postao i prvi umjetnik čija će slika “Everydays: The First 5000 Days” biti prodana na aukciji u kući Christie’s.

S druge strane oceana, Kanađanin Trevor Jones u samo sedam minuta prodao je primjerke svoje digitalne slike “Bitcoin Angel” za više od tri milijuna dolara!

Odgovor leži u novoj tehnologiji NFT ili non-fungible tokens. Budući da s hrvatskim jezikom još uvijek kaskamo, najbliži prijevod tog termina bio bi “nezamjenjivi tokeni”. Tokeni su, laičkim rječnikom rečeno, nešto poput kriptovalute – jedinica vrijednosti koja predstavlja određeni resurs, odnosno imovinu. Svaki nezamjenjivi token povezan je s jednim jedinstvenim resursom – u ovom slučaju slikom. Koliko god kopija postoji, pravi vlasnik je i dalje samo jedan.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay