Apolitični

“Neželjeni tuning” – Tesla “dere” vlasnike vozila putem svoje aplikacije?

Tesla je sa svojom zadnjom nadogradnjom aplikacije omogućila vlasnicima (pojedinih modela) poboljšati ubrzanje vozila do 0 do 60 mph s prethodnih 4.4 sekunde na 3.9 sekunde.

Naravno tu se radi isključivo o softwareskoj nadogradnji koju će vam naplatiti 2000 dolara.

U tome svemu nema ništa sporno, čak je i u jednoj sferi cijela ta priča vrlo zanimljiva jer je toliko jednostavna i primamljiva svima koji ne žele zaprljati svoje ruke, a vozili bi automobil koji ima ubrzanje poput brutalnog Dodge Challengera SRT Hellcat sa 717 konja.

Problem ove cijele priče leži u skroz nečem drugom – zamislite da vi takav jedan “tuning” uopće niste htjeli, niti naručili, a da vam je naplaćen tih 2000$… Da, upravo o tome se radi.

Neki vlasnici Tesla automobila tvrde kako im se naplaćuje kupovina putem aplikacije koju nikada namjerno nisu izvršili, zalijepivši im trošak od tisuće dolara nepovratnih naknada za softversku nadogradnju.

Drugi je vlasnik prijavio sličnu pojavu tvrdeći kako su i “full self-driving” nadogradnje (za automatsku vožnju) i “acceleration boost” nadogradnje za ubrzanje kupljene bez njegovog znanja, a pogrešku su shvatili tek kad se činilo da se neke značajke neočekivano aktiviraju.

Dok Tesla ne doda opciju “isprobajte prije kupnje” možda bi bilo pametno potpuno se udaljiti od tog izbornika i jednostavno ga ne koristiti.

Cijeli članak možete pročitati na: automobili.klik.hr

Foto: Pixabay