Apolitični

Nezaposlenost u Hrvatskoj u veljači još dublje ispod prosjeka eurozone

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj spustila se u veljači još dublje ispod prosjeka eurozone dok se u Europskoj uniji zadržala na najnižoj razini otkada je Eurostat počeo pratiti mjesečne podatke, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najniža je stopa nezaposlenosti u veljači zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijede Njemačka s 3,1 te Nizozemska s 3,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u veljači iznosila 7,5 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na siječanj. Time se spustila još dublje ispod prosjeka eurozone, bilježeći niže vrijednosti nego u zoni primjene zajedničke europske valute četvrti mjesec zaredom.

Bez posla su u Hrvatskoj u veljači prema podacima Eurostata bile 133 tisuće građana, tri tisuće manje nego u siječnju. U odnosu na prošlogodišnju veljaču njihov je broj manji za 33 tisuće.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18 posto u prosincu prošle godine. Slijede Španjolska s 13,9 i Italija s 10,7 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay