Apolitični

NEZAMISLIV SCENARIJ, AMERIKANCE ĆE IZBACITI S OLIMPIJSKIH IGARA, ako SAD prestanu plaćati članarinu krovnoj svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga!?

Vrhunskim američkim sportašima moglo bi biti zabranjeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama i drugim velikim međunarodnim sportskim natjecanjima ako Sjedinjene Države prestanu plaćati članarinu krovnoj svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga (WADA), rekli su čelnici agencije za Reuters.

Vlade u šoku

“Brojne vlade svijeta bile su šokirane prijetnjama američke vlade koje je podržala i Američka antidoping agencija (USADA),” dodao je Banka kazavši da i drugi svjetski sportski dionici vrše pritisak na agenciju da strogo kazne SAD ako povuku financiranje.

U lipnju je Ured za nacionalnu politiku kontrole droga (ONDCP) bio vrlo kritičan prema WADA-i preporučivši da se američkim zakonodavcima da ovlast da mogu obustaviti financiranje WADA-e. Pritom je optužio svjetsku agenciju da nije provela dogovorene reforme. WADA je odgovorila na navode, napisavši da je američka studija “prožeta brojnim netočnostima, zabludama i lažima”.

Iako se čini malo vjerojatnim da bi američkim sportašima moglo biti zabranjeno sudjelovanje na Igrama, glasnogovornik WADA-e je za AFP potvrdio da je američka prijetnja nefinanciranjem izazvala snažan odgovor u svijetu.

Razorni presedan

“Strahuju da bi ono što se događa sa SAD-om moglo postati razorni presedan međunarodnih razmjera koji bi mogao ugroziti globalni antidoping sustav. Stoga smo zamoljeni da ispitamo mogućnost promjene pravila tako da svatko tko radi protiv Konvencije UNESCO-a može biti i kažnjen”, dodao je Fitzgerald.

Očekuje se da će Izvršni odbor WADA-e raspraviti o izmjeni pravila kasnije ovog mjeseca 14. i 15. rujna, iako to nije na dnevnom redu sastanka.

Predsjednik USADA-e Travis Tygart uzvratio je udarom označivši prijetnju WADA-om praznom i ilegalnom.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay