Apolitični

Nevjerojatno imotsko Modro jezero!

Već šesti put ovoga ljeta djelatnici Zavoda za javno zdravstvo iz Imotskog uzeli su uzorke vode iz imotskog Modrog jezera te ih nosili na detaljnu mikrobiološku analizu.

Prva analiza provedena je na početku turističke sezone i općenito sezone kupanja, za vrijeme većeg vodostaja, a posljednja prije nekoliko dana, kada je nizak vodostaj.U sklopu je to inicijative Turističke zajednice Imotskog te dogovora sa Zavodom za javno zdravstvo kako bi se na vrijeme upozorili kupači na moguće zagađenje vode, s obzirom na činjenicu da je svakog ljeta sve veći broj turista koji dolaze na kupanje. U prvih osam mjeseci imotsko Modro jezero posjetilo je za oko 90 posto više stranih turista nego prošle godine, a većina njih odvažila se spustiti u jezero i okupati se.

Imotsko modro jezero

Voda se u svih šest kontrola uzimala s četiri različita mjesta u jezeru kako bi se ustanovilo kolika je koncentracija patogenih bakterija u vodi koje su indikator fekalnog onečišćenja, a samim time i opasni za ljudsko zdravlje. Crijevni enterokoki čija je koncentracija jednaka ili manja od 200 je po ocjenama stručnjaka dobra za piće, a u jezerskoj vodi u svih šest kontrola ta koncentracija je nula!!! Analize na E. Coli, opasnu bakteriju koja je česti uzročnih oboljenja urinarnog trakta, također je pokazala potpuno negativne rezultate. Za ne vjerovati!!!
– Nevjerojatno, je to.Takvi nalazi za vodu stajačicu gdje je, koliko čujem, udvostručen broj kupača,t e je i sada nizak vodostaj, prešao je i naša očekivanja. Definitivno, voda u imotskom Modrom jezeru je zdrava ne samo za kupanje, već po ovim nalazima i za piće. Treba zahvaliti našoj županiji koja je uvrstila u svoj proračun novce za obavljanje kontrole kvalitete vode. Iako su obvezni plaćati kontrole uzoraka mora na plažama, Modro jezero je zaista iznimka, pa upravo zbog toga redovito vršimo kontrole i nalazi nas silno raduju, riječi su ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo, dr. Jasne Ninčević.
Voda iz imotskog Modrog jezera, tvrde odgovorni stručnjaci, zbog obilja minerala i ostalih kvalitetnih sastojaka služi i kao lijek za neke kožne bolesti, a uz paški sir i tartufe jedina je voda u Hrvatskoj koja ima i afrodizijske komponente. Stoga i jedna legenda kaže kako je austrijski car Franjo Josip prilikom posjeta Imotskom u travnju 1875. godine nakon saznanja od lokalnog stanovništva da je voda Modrog jezera svojevrsni afrodizijak, naredio da mu se u bačvama voda iz jezera dopremi u Beč. Rezultat toga je i njegovo brojno potomstvo. Ako ovo uzmemo možda kao i šalu ili, pak, lijepu reklamu za Modro jezero, sigurno da stručni nalazi o kvaliteti vode čine Modro jezero jedinstvenim.
No nikad i većeg bunta domicilnih kupača kojima je Modro jezero i jedini način da se osvježe od ljetnih vrućina. Stoljećima se tako na tisuće Imoćana kupalo u jezeru. No, razvojem turizma, a posebno ove sezone gdje je Dalmatinska zagora, a posebno Imotski, postao i pravi turistički bum, Modro jezero je posjetilo i u njemu se okupalo za oko 70 posto više stranih turista nego prošle godine. Stranci ne znajući (nisu ni upozoreni na adekvatan način informativnim tablama, lecima i slično) dolaze na kupanje, upotrebljavaju razne namaze za kožu, šampone, a bilo je primjera da su se dovodili i kućni ljubimci. Kako je izlazak iz Modrog jezera za neke pravi izazov, a ljudima dođe i fiziološka potreba, kao zaklon dobro dođu i jezerske stijene. Sve to uz otpad koji se ostavlja prijeti jednom sveopćem neredu u jezeru. Javna ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima naše županije iz Splita i ne može kvalitetno nadgledati jezero, a kada bi se strogo pridržavali zakona, u jezeru bi bilo zabranjeno kupanje, pa tako ispada da je ime i prezime Imotskog, prepušteno na milost i nemilost svakom došljaku. Par ljubitelja i ekologa kupača iz Imotskog sami kupe i odnose otpatke, svađaju se s turistima. Vrijednosti Modrog jezera moraju se komercijalizirati. Zabraniti kupanje strancima, što bi bio presedan, naplaćivati njima i ostalim gostima kupanje, pa s tim novcem za vrijeme sezone plaćati redare i one koji će čistiti jezero ili pustiti stihiji da radi svoje. Ovo zadnje je najgore. Ipak, nešto treba poduzeti.

A evo i privremenih osmomjesečnih rezultata uznapredovalog imotskog turizma, koji su uistinu fenomenalni. Podaci o turističkim kretanjima u Imotskom i Imotskoj krajini u prvih osam mjeseci ove godine su fantastični i po brojkama o povećanju broja stranih noćenja i rekordni u Hrvatskoj. Ostvareno je 34433 noćenja, što je 129% više u odnosu na prošlu godinu kada je ostvareno 15065 noćenja. Do kraja godine očekuje se oko 40 tisuća noćenja, a prognoze Turističke zajednice na početku ove godine bile su oko 25 tisuća noćenja. Upravo većina stranih turista, a posebno onih koji su u kućama za odmor odlazila je u Modro jezero, da ne govorimo o onima koji su svaki dan dolazili s morskih destinacija kupati se u Modro jezero. A, što će tek biti sljedeće godine kada u „promet” uđe oko 200 smještajnih kapaciteta. Većina njih je već rezervirana već od 1. svibnja sljedeće godine.Vrijedno je spomena da je u Imotskom je pokrenuta i inicijativa za utemeljenje udruge Modro jezero koja bi imala samo savjetodavnu i ekološku ulogu u očuvanju vrijednosti Modrog jezera, te bi u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje prirodnih vrijednosti naše županije koordinirala akcije u sklopu programa očuvanja jezera.

Braco Ćosić