Apolitični

Neumorni slikar Joško Čizmić

Sin fotograf, a otac slikar. Obitelj Čizmić, jedno je s umjetnosti, mogli bismo reći i športom. Umjetnik hiperaktivne energije, Joško Čizmić, godinama uspješno priređuje likovne kolonije u Dugom Ratu, Mimicama, Pločama, na Hvaru i drugim mjestima gdje ga pozovu. Pun obveza, zamisli i planova, ali s podosta zadovoljstva gostovao je ove godine na otvorenju „Ivanjskih večeri“ na Slimenu izložbom slika „More i ja“.

Po završetku spomenutog programa zamolili smo ga da nam se pridruži na nekoliko trenutaka kako bi vam prenijeli njegovu ljubav i zadovoljstvo prema slikanju i općenito prema umjetnosti i kulturi. Odmah u glavu, Joško ističe:
– Ja sam počašćen što su me Slimenjani zvali jer moji su korijeni odavde, pa kako je moja posljednja faza rada okrenuta morskim motivima, a veliki je broj slika inspiriran pjesmama Josipa Pupačića, iz KUD-a Slime su mi učinili čast što su moje slike prenijeli gledateljima na ovogodišnjoj manifestaciji.

Kako biste opisali svoj stil slikanja?
– Ovo je tehnika akrilika, a razvio sam svoj stil koji ne radi nitko (…); na mene imaju utjecaj prijašnji radovi na vitražu pa sam to djelomično iskoristio na akriliku i pronašao svoj nekakav izraz kojeg izlažem po internetskim galerijama, ali još nisam sličan nigdje vidio na svitu. Smatram upravo što je ovakav neobičan stil da on privlači pozornost gledatelja.

Vaši planovi?
– Samo raditi i u tome uživati. Ovo je meni odmor, sve svoje slobodno vrijeme provodim u crtanju i u druženju sa slikarima.

Tim riječima oprostio se od nas ovaj ambiciozni i neumorni umjetnik, slikar Joško Čizmić.

Više u kategoriji: Kultura

D. Šabić, mag. nov.