Apolitični

Neum zrači ljepotom

U Neumu, jedinom „Biogradu na Moru”, turistička sezona je naveliko počela. U turističkom uredu ovog grada smatraju kako bi ova godina mogla biti mnogo bolja od prethodne, iako je i prošlogodišnja sezona bila odlična.
Inače, Jadransko more na potezu Split-Dubrovnik je veličanstveno i čisto, a Bosna i Hercegovina ima tu 24 km svoje obale. More u neumskom zaljevu je predivno mirno jer je zaljev zatvoren i zaštićen od otvorenog mora pelješkim poluotokom.

Neum zrači i privlači ljepotom

Neum je grad i jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more. Iznikao je na strmim obroncima zaljeva Neum – Klek u drugoj polovici prošlog stoljeća, točnije izgradnjom Jadranske magistralne ceste 1965., kazuju povijesni podaci.
Grad je usmjeren na turizam i raspolaže s preko 7.000 ležajeva. Hoteli su otvoreni tijekom cijele godine. Svi veći hoteli nude ronjenje, parasailing, iznajmljivanje brodica i vodenih skutera, potvrđuju u turističkoj zajednici, a ove godine najviše ima Koreanaca, Francuza, Čeha, Poljaka, Austrijanaca, Nijemaca.

Podsjetimo kako je stari Neum udaljen 2 km od obale, a naziv Neum seže u davna vremena kad se 533. godine spominje naselje Neunense kao župa u blizini Popova.
U neumskom akvatoriju se u marikulturama uzgajaju veoma kvalitetne ribe (orada i zubatac) kao i školjke koje imaju zajamčen plasman u mnogim restoranima.


Ovu priču nam je potvrdio naš vjerni čitatelj Dragan Čolić u društvu s kćerkom Andreom prilikom odmora u nuemskom akvatoriju uživajući u čistoći mora i gurmanskim delicijama prenoseći tople pozdrave iz ovog turističkog grada.