Apolitični

Nestašica vode u njemačkom gradu Ulrichsteinu: ‘Nikada ne bih pomislio da se ovo nama može dogoditi‘. Ima problema sa vodom i na drugim mjestima

Klimatske promjene, premalo oborina zimi, rast potrošnje vode – sve to dovodi do sniženja razine podzemnih voda i nestašice pitke vode

Ulrichstein je grad na najvećoj nadmorskoj visini u njemačkoj pokrajini Hessenu. Nalazi se na 614 metara. Pitoma zelena okolica ne daje naslutiti da ovdje postoje ogromni problemi s opskrbom vodom, piše Deutsche Welle.

Geolozi kažu: na mjestu u Ulrichsteinu, na kojem se sada obavljaju bušenja, nema vode! Tvrtka koja obavlja radove tvrdi suprotno. Ta situacija zabrinjava gradonačelnika Edwina Schneidera: „Nikada ne bih pomislio da se ovo nama može dogoditi.” On je već čuo da i neka druga mjesta u Taunusu, brdskom području u Hessenu, imaju problema s vodom. A čuo je i za problematične regije u Donjoj Saskoj i na istoku Njemačke.

Dok jedni štede, drugi grade bazene

Na kraju su zatražili od jedne transportne tvrtke jednu cisternu za mlijeko. U njoj se šest puta dnevno doprema oko 60.000 litara vode i ispušta u rezervoar u Ulrichsteinu. Tako se to radi po pola godine, a počelo je već tijekom prve sušne godine 2018. Dodatno su građani zamoljeni da štede vodu. Nema zalijevanja trave, nema vode za stvari koje nisu nužne.

Jedna dugogodišnja stanovnica Ulrichsteina priča da su problemi počeli tek prije tri godine. „Iznenada više nije bilo pritiska u cijevima.” Pravila za štednju vode se poštuju, uz manje izuzetke. Novi izazov predstavljaju bazeni koji se u zadnje vrijeme grade u vrtovima. Sve ih je više.

Biolog Karsten Rinke iz Helmholtz-centra za ekološka istraživanja kaže da se stanovnici Njemačke moraju pripremiti na daljnje nestašice vode. On ističe da su tehničke inovacije i štednja od 1990-ih godina smanjile potrošnju vode sa 147 na 123 litre po glavi stanovnika po danu. Savezni ured za zaštitu stanovništva i pomoć u katastrofama (BBK) upućuje na aktualne analize klimatskih rizika i vidi „probleme u opskrbi pitkom vodom”. Ne u cijeloj Njemačkoj, ali u pojedinim regijama na istoku i zapadu zemlje.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay