Apolitični

Nepovjerenje prema cjepivu globalni je problem

Zabrinjavajuć je podatak o epidemijama ospica u raznim zemljama svijeta u kojima je ova bolest bila gotovo iskorijenjena

Nepovjerenje javnosti prema cjepivu, jednome od najučinkovitijih i najraširenijih medicinskih izuma dosad, pokazatelj je da je svijet krenuo korak unatrag u borbi protiv smrtonosnih zaraznih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je pokazalo i da je u zemljama u kojima ljudi imaju najveća primanja, povjerenje u sigurnost cjepiva najniže. U Francuskoj, jednoj od europskih zemalja u kojima se pojavila epidemija ospica, šezdeset posto ispitanika smatra da cjepiva nisu sigurna. 19 posto ih smatra da nisu ni učinkovita, a 10 posto misli da nisu važna za djecu. Nadalje, samo 72 posto stanovnika Sjeverne Amerike i 73 posto žitelja sjeverne Europe cjepiva smatra sigurnima. U istočnoj Europi takvo ih mišljenje ima samo 50 posto.

Nasuprot tomu, većina stanovnika koji žive u područjima s nižim primanjima cjepiva smatra sigurnima. Najviše ih je u južnoj Aziji, gdje ovakvo stajalište ima čak 95 posto ispitanika, a odmah iza njih su stanovnici istočne Afrike, njih 92 posto. Bangladeš i Ruanda uspjele su postići vrlo visoke stope procijepljenosti unatoč brojnim teškoćama kada je posrijedi fizički dolazak medicinskog osoblja do onih koje treba cijepiti. Treba istaknuti i da je Ruanda postala prva zemlja u svijetu koja je mladim ženama omogućila cijepljenje protiv virusa HPV.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay