Apolitični

Neodoljivo raspjevani dokumentarci na ZagrebDoxu

Devetnaesti ZagrebDox donosi nova izdanja programskih sekcija koje redovito pune kinodvorane. Happy Dox i Glazbeni globus se vraćaju, i to u vrlo, vrlo jakoj postavi!

Happy Dox u 2023. godini vraća se na velika vrata! Selekcijski tim s Nenadom Puhovskim na čelu ove je godine imao razloga ne samo za osmijehe nego i za smijeh. Velik broj filmova koji se nudio u izboru ZagrebDoxa sveo se na nekoliko naslova od kojih je zasigurno najzvučniji Zalagaonica. Stiže nam iz Poljske, režirao ga je Łukasz Kowalski i na festivalima je obišao svijet. Copenhagen, Nyon, Leipzig, Lisabon i Tel Aviv samo su neki od gradova koje je zaveo svojom gorko-slatkom, svakako crnohumornom plejadom osebujnih likova koji se redom vrte oko jednog mjesta: najveće poljske zalagaonice. 

Ništa manje zabavan je i film Duncana Cowlesa Odabrane rute, o nepopravljivoj ljudskoj inklinaciji ka prečacima. Da bismo se ostvarili u jednoj od najljepših uloga u životu, onoj roditeljskoj, ponekad ne možemo koristiti prečace, ali i da se i s takvim životnim situacijama možemo nositi s puno duha i nježnog humora uvjerava nas danski autobiografski dokumentarac redateljice Sanne This Vječnost tebe i mene.

Ovogodišnji ZagrebDox najavljuje i najmuzikalniji od svih filmskih programa: Glazbeni globus! Kina nisu savršena mjesta za sviranje i plesanje, ali za slušanje itekako jesu!

Glazbeni globus donosi tako Nothing Compares redateljice Kathryn Ferguson, o jedinstvenoj Sinead O’Connor i njezinom trajnom kulturnom utjecaju.

Dokumentarac Rite Baghdadi Sirene, nastao u libanonsko-američkoj koprodukciji, prati djevojke iz predgrađa Bejruta, Lilas i Shery, na putu da postanu thrash metal rock zvijezde.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox očekuje nas u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja 2023. godine.

ZagrebDox održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Cijeli članak i više o ostalim filmovima možete pročitati na: cromoda.com

Foto: Pixabay