Apolitični

Neočekivano otkriće: Što je osoba starija, to je razina antitijela protiv koronavirusa veća!

Kanadski znanstvenici proučavali su slabo istraženu skupinu osoba koje su preboljele COVID-19 te naišli na neočekivano otkriće.

Pojavom novih varijanti SARS-CoV-2 virusa diljem svijeta, širenje pandemije i dalje ne posustaje, a tim znanstvenika sa Sveučilišta Montreal istražio je pruža li antitijela koja bolje štite zaraza prirodnim putem ili pak cjepivo.

Joelle Pelletier i Jean-François Masson, oboje profesori sa spomenutih sveučilišta, posebno su bili zainteresirani za slabo istraženu skupinu, odnosno osobe koje su bile zaražene novim koronavirusom, ali nisu bile hospitalizirane tijekom bolesti.

S tim u vezi proučavali su 32 odrasle osobe koje su bile pozitivne na COVID-19 14 do 21 dan prije sudjelovanja u studiji.

Svi koji su bili zaraženi proizveli su antitijela, ali starije osobe proizvele su više nego odrasle osobe u dobi ispod 50 godina. Isto tako, antitijela su im bila prisutna u krvotoku i 16 tjedana nakon dijagnoze, istaknuo je Mason.

Antitijela proizvedena nakon zaraze originalnom, izvornom verzijom virusa isto tako su reagirala i na varijante novog koronavirusa, koje su se pojavile u naknadnim valovima pandemije, točnije na betu, deltu i gama varijantu virusa, ali slabije za 30 do 50 posto.

No rezultat koji nas je najviše iznenadio bio je taj da su antitijela kod pojedinca u dobi većoj od 50 godina pružala veći stupanj zaštite nego kod odraslih osoba u dobi ispod 50 godina, istaknuo je Pelletier.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay