Apolitični

Neočekivani obrat: Čišći zrak je počeo pogoršavati globalno zatopljenje

Mada neki navode da globalno zatopljenje ima svoj uzrok u prirodnim pojavama, znanstvena zajednica smatra da su klimatske promjene uzrokovale ljudske aktivnosti, odnosno da su naš glavni problem staklenički plinovi.

No u svemu tome postoji jedan zanimljiv paradoks. Izgaranjem ugljena ili benzina oslobađaju se staklenički plinovi koji utječu na globalno zatopljenje, ali i čestice koje reflektiraju sunčevu svjetlost i zapravo hlade naš planet, umanjujući na taj način efekt zagrijavanja.

Sada se sa sve boljim tehnologijama pročišćavanja plinova iz industrijskih pogona i kontrole onečišćenja smanjuje razina ove štetne izmaglice – ali i njezine zaštite.

Dobre vijesti za okoliš, loše za globalno zatopljenje

Znanstvenici su pomoću analize satelitskih podataka ustanovili da je klimatski utjecaj globalnog onečišćenja zraka pao za do 30% u odnosu na razinu iz 2000. godine. Iako se radi o dobroj vijesti za okoliš i za naše zdravlje jer su aerosoli odgovorni za nekoliko milijuna smrtnih slučajeva godišnje, to je donekle loša vijest za globalno zatopljenje.

Naime, koliko god zvučalo kontradiktorno, čišći zrak je povećao ukupno zagrijavanje od ugljikovog dioksida za između 15% i 50%, navode znanstvenici.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay