Apolitični

Neobjavljene snimke Princea i Bowieja pokazuju zašto su bili giganti pop-scene

Neobjavljene koncertne i studijske snimke odavno su zakopano blago mnogih imena s rock-scene.

Među njima se Prince i David Bowie, obojica preminula 2016. godine, pokazuju izdašnim primjerima radoholičara čije se snimke svake godine pojavljuju na tržištu. Primjerice, samo na prijelazu iz 2020. u 2021. Bowiejeva diskografska kuća i nasljednici objavili su šest koncertnih albuma pod zajedničkim nazivom “Brilliant Live Adventures”.

O kolikoj se potražnji radi, govori i podatak da se kutija za svih šest CD ili vinilnih izdanja mogla unaprijed kupiti samo na službenom Bowiejevom web-stranici i da je rasprodana u svega nekoliko sati, tjednima prije nego što se pojavio prvi album spomenute serije.

Slična je situacija i s Princeom, kojemu 28. srpnja izlazi novi studijski album “Welcome 2 America”, snimljen 2010. godine, ali neobjavljen. Prvi naslovni single već se može poslušati, a Prince je pjesmu izvodio i na tadašnjoj turneji u sklopu koje je 2011. nastupao u SAD prvi puta nakon šest godina. U paketu sa studijskim albumom koji će se pojaviti na raznim formatima nosača zvuka, u deluxe box set izdanju dolazi i koncert iz iste godine. Prince je, naime, tada u Inglewoodu pokraj Los Angelesa u legendarnoj dvorani Forum održao rekordnih 15 nastupa – ponovivši rekord prethodne serije dvadesetak koncerata u londonskoj O2 areni 2007. – od kojih će onaj od 28. travnja biti objavljen na Blu Rayu skupa s albumom “Welcome to America”.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay