Apolitični

Neobično predavanje u Galeriji umjetnina Split

Galerija umjetnina Split i ovog tjedna ima čast pozvati vas na neobično i umjetničko predavanje Željka Kipkea pod nazivom „Drugo lice Gorgone”.
Predavanje o gospodični tajnici, financijama, zagrebačkom GEFF-u, korespondenciji M. Horvata i g. Fryju, dogodit će se u srijedu 25. listopada 2015. u 18 sati.
Postoje li neki detalji o životu i aktivnostima članova Gorgone koji su promakli stručnoj javnosti ili su posve nepoznati široj publici? Gotovo da ih nema nakon dvije vrijedne publikacije u izdanju MSU-a, prve iz 1977. (Nena Dimitrijević) i druge 2002. (Marija Gattin) te HRT-ova dokumentarca iz 2012. (Ana Marija Habjan). Ipak, treba imati u vidu činjenicu da su preostali dokumenti o tajnom zagrebačkom „Družtvu” provokativan materijal za sve muzejske institucije koje trenutno zbrajaju informacije o periodu šezdesetih u istočnoj ili jugoistočnoj Europi. Jedna od tih institucija svakako je i newyorška MoMA koja u svojoj kolekciji posjeduje kolektivnu legitimaciju Gorgone, a koju je Josip Vaništa napravio u šest ili sedam primjeraka. „U šali”, kaže Vaništa, za sve članove „Družtva” kako bi se, prema potrebi, što bezbolnije i bez velikih riječi mogli predstavljati u javnosti. Legitimacija ili „fotokompenzacija” je nezaobilazan artefakt svakog ozbiljnog istraživanja zagrebačkog „antikolektiva”.

 

Na predavanju će zainteresirani posjetitelji biti u prigodi vidjeti i dokumente, fotografije i artefakte posve nepoznate stručnoj javnosti. Fotografiju anonimne tajnice koja je držala kasu uzajamne pomoći za Studio G – komornu galeriju u Preradovićevoj u sklopu radionice za okvire (Šira). Moći će vidjeti malo poznate i posve nepoznate radove „nevidljivog” člana Gorgone, Miljenka Horvata, koji je prvo živio u Parizu, a potom preselio u Montreal, pa njegovu korespondenciju na osnovu koje je bilo moguće iščitati dosad nepoznate aktivnosti „Družtva” itd. Na koncu, predavanje se dotiče „politike odustajanja” od umjetnosti i društva u šezdesetima. U njemu je (odustajanju) bilo tihe društvene subverzije i možda čak namjere (nesvjesne) da se njezini rezultati zbrajaju znatno kasnije – u drugom desetljeću XXI. stoljeća. Dakle, u danima kada newyorška MoMA predstavlja artefakte hrvatskog „antiumjetničkog kolektiva” iz svog fundusa, na izložbi „Transmisije: Umjetnost u Istočnoj Europi i Latinskoj Americi, 1960. – 1980.” koja traje do siječnja iduće godine. Galerija Mitchell-Innes & Nash na Madison aveniji pridružila se spomenutoj inicijativi te je (8. rujna) predstavila djela trojice gorgonaša – Knifera, Mangelosa i Vanište. Predavanje je zasnovano na istraživanjima Tihomira Jukića i Marinka Sudca za monografiju Gorgona u autorstvu Ješe Denegrija.
Posjetite ove srijede Galeriju umjetnina Split i aktivno sudjelujte u predavanju Željka Kipkea.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.