Apolitični

NEOBIČNI HOBIJI IMOĆANA: IMOTSKI BRANITELJ ŠAPTAČ DOMAĆIM ŽIVOTINJAMA

Mislav Patrlj /45/ je hrvatski branitelj branitelj u mirovini, poznati i priznati košarkaški trener, izvrstan je primjer kako se može uzgajanjem domaćih životinja osigurati pristojan život u neposrednoj blizini Imotskog, ali i pokazati kako ljubav za tim životinjama jednostavno nema granica.

O njemu kao velikom ljubitelju životinja i njegovoj konverzaciji sa domaćim životinjama malo se zna, ali bi njegov primjer mogao zaista poslužiti drugima iz nekoliko razloga. Prvo, kako i sam kaže, braniteljima i ljudima pod stresom da se uz domaće životinje daleko bolje osjećaju, ali i stručnjacima da Mislavovim primjerom prouče prijateljstvo raznih vrsta životinja i njihov život u zajedništvu.

Na relativno maloj farmi gdje je nekada bila imotska Agrokoka gospodarski gigant Imotske krajine, koju je Mislav sam spasio od propadanja i totalnog uništenja, stvorio je pravi zoološki institut sa domaćim životinjama, koje žive u skladu. Tu jedna drugu brani od uljeza, jedna drugoj servira hranu, jedna drugu potiče na igru. Mislav na farmi ima koze, ovce, konje, svinje, od toga i jednu takozvanu Vijetnamku, pse, kokoši, guske, patke, golubove. Tu dođu i vrapci, gavrani, divlji golubovi. Svi su dobrodošli. I vukova ima izvan ograde farme, no tri odvažna psa čuvara su im prepreka, ali i Mislavov ljubimac konj Doro.

-Od malena sam volio životinje, konj mi je bio san. Sanjao sam ga imati, voditi na pašu, čuvati ga. I eto nakon punih 12 godina što po ratištu, što u Hrvatskoj vojsci skrasio sam se na mom Kamenmostu. Prvo sam dobio konja moga Doru, pa je došao jedan pas, onda dobio na dar i jednu kozu i od toga je krenulo.

Pitamo Mislava o inteligenciji životinja, o kojoj kaže da bi romane mogao napisati.

-Da romane!? Knjige i knjige. Ni sami ne znamo koliko su oni pametni. Kada kažemo za nekoga kako je ovca glupa životinja, a ne znamo da je to inteligentna životinja, kojoj uz malo pažnje i suradnje možete povjeriti štošta na ovoj farmi. Primjerice da vam čuva kokoši i patke, da ne idu izvan farme. Vidite ovdje u ovom društvu koza, ovaca, konja, svinja, pasa peradi nikada nema ljutnje i sukoba, ali ima igre i pomaganja. Sada vas pitam spojite dva malo govorljivija čovjeka i ostavite ih u neku prostoriju i eto vam svađe za sekundu. A ovdje sve štima. Moja prasica inače američke race Gicka uredno otvara ujutro sama vrata od kokošinjca kokošima, patkama i guskama. Prva izlazi vani i onda ih uputi na livadu. Budno ih kontrolira da ne bi netko došao, posebno neki sokolić ili orao. Ako dođe kojim slučajem uljez, guske rašire krila okruže kokoši i zaštita je tu. Pomogne i Doro. Do sada je on bio uvijek sa mnom, ali otkada je dobio obitelj lijepu kobilu Avu pa malu Cvitku i Dorku svoje kćeri, više je posvećen obitelji. Sliči i meni, imam i ja dvije curice, priča i smije se Mislav, koji uči svoju djecu ljubavlju sa životinjama i nastavlja.

-Ja sa svima pričam, stvarno. Govorim svome konju Dori da ode vidjeti gdje je Gicka i on ode. Kada se vrati klimne mi glavom i znam da je na sigurnom. Dobio sam i Čarlija vijetnamsku pasminu svinje, predivna je. Samozatajna ide s Gickom, a silno voli koze i ovce. S njima je u paši. A koze. To je posebna inteligencija. Vidite moju Rozu, Bambi i Jurka su nekako predvodnice. Kažem im da povedu stado i oni to učine. Ne trebam se misliti. No sve svojim pogledima cijelu ekipu kontroliraju moj Ari, Bak i Žućo.

To su vam psi za napisat knjige o njima. Nitko se ogradi farme ne smije približiti, ali znaju kada slete divlji golubovi na malo hrane i vode da se ne smiju dugo zadržavati. Pojedite, napijte se i odlazite, jer domaći imaju prednost veli nam Mislav.

I dok nam je pričao o tome, u praksi smo to i doživjeli. Pred odlazak na spavanje poziva redom sve životinje. Najele su se i napile i vrijeme je za igru. Kako nam god reče Mislav scenarij odlaska na spavanje se realizirao.

Prvo Gicka i Čarli igraju se nekom starom krpom, zatim ih on naredi da pošalju kokoši, patke i guske na spavanje. To učiniše bez pogovora. Potom dozva Bambija i Rozu da sa stadom uđu u štalu. Poslušaše ga u pet minuta i svi su bili unutra. Na počinak zadnji ide konj Doro s obitelji. Poljubac Mislavu, malo igre sa rukom i njegovim djevojčicama i Doro uđe u štali. Dozva Mislav Arija i Žući i kaže im: -Vas dvojica i Bak da ste bili na oprezu, jer se ovdje već par dana muva jedna vučica sa dvoje mladih vukova. Nije im ni završio rečenicu i psi se raspršiše po farmi.

Tko ne vjeruje u ovu priču neka dođe u Imotski i uvjeri se.

Tekst i snimci: Braco Ćosić