Apolitični

Neobična izložba u GUS- Proximity Effect 2

Kustos splitske Galerije umjetnina, Branko Franceschi, najavljuje za petak 19. lipnja 2015. g. vrlo neobičnu, ali zanimljivu izložbu o prostorno specifičnoj zvučnoj instalaciji. Naime, izložba naziva Proximity effect je na jedan način zvučni efekt koji se pojavljuje kad su glas ili instrument (pre)blizu mikrofona pa uzrokuju promjenu povratne frekvencije. Autor Paul Devens kao umjetnik ovaj naziv po prvi put koristi od prije tri godine za intervenciju zvukom u maloj crkvi u Belgiji, kada je grupa od 15 malih zvučnika bila obješena visoko ispod stropa. Svaki od zvučnika imao je izravni senzor, a kad bi posjetitelj stao ispod jednog od njih, taj bi se spustio i obgrlio posjetitelja u osobnu zvučnu sliku. Pokret posjetitelja, izmjene sfera koje se pri tom događaju, izmjene prikupljenih i dislociranih zvukova preuzetih iz svakodnevnog života čine Proximty Effect 2 dijelom sličnog razmišljanja i rada sa zvukom.
Sam prostor Galerije, dodaje kustos, poslužit će se ovom pojavom kako bi prepoznatljiv zvuk transformirao u apstraktniju zvučnu formu koja nadahnjuje publiku da čin slušanja upražnjava pažljivije.
Evo zanimljive prilike još jednom posjetiti Galeriju umjetnina Split te usred vlastite svakodnevice svoj slušni „aparatić” usmjeriti na pozornu igru zvučne instalacije svjetskog umjetnika čiji su radovi predstavljeni u velikim i specijaliziranim galerijama svijeta.
Više u kategoriji: kultura
Izvor i foto: galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.