Apolitični

Nema dokaza da je novi soj opasniji, WHO tvrdi da nije van kontrole…

Iako brojke ukazuju na munjevito širenje korone u dijelovima Britanije, sve više stručnjaka dvoji je li za to zaslužan novi soj

Mutirani koronavirus izolirao je Veliku Britaniju od ostatka Europe i niza zemalja svijeta. Od ponedjeljka u ponoć zabranjeni su letovi iz Velike Britanije do većine ostalih europskih zemalja ili je nakon dolaska iz Britanije u te zemlje nužna karantena.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock upozorio je da je ta mutacija izvan kontrole. Do ponedjeljka poslijepodne ta mutacija virusa otkrivena je u nizu zemalja, među ostalim u Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Danskoj. Nema znanstvene potvrde da je nova mutacija virusa zaraznija ili da izaziva blaže ili teže posljedice.

Njemački Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je poslije podneva da još nije razjašnjeno kako britanska varijanta virusa djeluje, je li zaraznija i uzrokuje li teže posljedice. RKI se poziva na analizu britanskog Artik-Konzorcijuma, prema kojemu je nova mutacija virusa značajno sudjelovala u epidemiji u Velikoj Britaniji od rujna do studenoga.

Iz te analize ne može se izravno zaključiti da je povećana učestalost bolesti u jugoistočnoj Engleskoj posljedica genetskih promjena uočenih u varijanti virusa, poručili su iz njemačkog instituta. ECDC, zdravstveno tijelo EU, smatra da bi brzo širenje te varijante virusa u jugoistočnoj Engleskoj moglo ukazivati da je nova varijanta virusa zaraznija od prije poznatih, no RKI smatra da bi mogla postojati i druga objašnjenja.

Zasad nema dokaza ni da uzrokuje težu varijantu bolesti

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay