Apolitični

Nekvalitetan san može povećati stres za 30 posto

Niz problema povezanih s nekvalitetnim snom može za trećinu povećati razinu emocionalnog stresa kod pojedinca, rezultati su nove studije znanstvenika s kalifornijskog Berkeleya.

U prvome dijelu studije znanstvenici su koristili MRI i polisomnografiju (studiju spavanja) kako bi izmjerili moždane valove kod 18 mladih odraslih osoba dok su gledali neke emocijama nabijene video snimke. Potom su ih prvi put pratili nakon kvalitetnog i dobrog sna, a drugi put nakon neprospavane noći.

Znanstvenici su ustanovili da, nakon nekvalitetnog sna tijekom noći, medijalni prefrontalni korteks u mozgu ispitanika, koji pridonosi ublažavanju tjeskobe, ne funkcionira onako kako bi trebao. Istodobno su otkrili da su “dublji” emocionalni centri mozga pretjerano aktivni.

Istodobno je provedena i online studija kojom se mjerila kvaliteta sna i razina tjeskobe kod 280 mladih ljudi i osoba srednje životne dobi u razdoblju od četiri dana. Pokazalo se da nekvalitetan san može povećati razinu emocionalnog stresa kod nekih osoba za čak 30 posto.

Cijeli članak možete pročitati na:hr.n1info.com

Foto: Pixabay