Apolitični

NEKI STRUČNJACI MISLE DA JE ZATVARANJE GRANICA BESMISLENO: ‘Naprotiv, to će nam nanijeti gospodarsku i društvenu štetu!’

Stroge mjere uvedene su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila Europu novim epicentrom pandemije. Zatvaranje granica protivno je europskom načelu slobodnog kretanja ljudi, a ne podržavaju ga ni neki stručnjaci.

Švedski epidemiolog Anders Tegnell smatra, primjerice, da su danske mjere “posve besmislene”, prenosi Euobserver. “Ne razumijem kako bi nam to moglo pomoći. Ne postoje istraživanja koja to pokazuju. Naprotiv, to će nam nanijeti gospodarsku štetu”, kazao je.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je prije nego što je Njemačka djelomično zatvorila granice: “Virus je u Njemačkoj, virus je u Europi. Na tu se misao moramo naviknuti”. “I dalje će se širiti iako zatvorite sve granice. Prije ili kasnije morate ponovno pustiti ljude unutra ili van i tada će se virus ponovno početi širiti”, rekao je.

Švedski ministar unutarnjih poslova And Mikael Damberg jednako je zabrinut. “Sustav transporta mora funkcionirati kada je riječ o hrani i zdravstvenim materijalima… kako si ne bismo međusobno uzrokovali probleme u ovoj krizi”, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay