Apolitični

Neki ne vrijede mnogo, za druge možete kupiti kuću: Kako NFT-ove držati na sigurnom

Nepromjenjivi tokeni sve su raširenija pojava, pa su zbog toga i zanimljiviji kriminalcima koji vas žele prevariti i opljačkati. Pogledajte kako možete zaštititi svoju digitalnu imovinu

Pojedini NFT-ovi ne vrijede puno, po cijeni drugih možete kupiti kuću ili kakvu drugu nekretninu. Bez obzira koliko koštaju, važno je držati ih na sigurnom. Donosimo nekoliko osnovnih savjeta i preporuka kako to učiniti.

Slabosti industrije NFT-ova

Iako je riječ o mladoj industriji, NFT-ovi su već uspjeli postati prilično vrijedni. Zbog toga su sve češće metom kibernetičkih kriminalaca. Kako bi vas opljačkali, pokušat će se dokopati dva ključna podatka.

Prvi je već spomenuti privatni ključ dok je drugi niz riječi koje vaš digitalni novčanik generira kako biste imali pristup onome što ste pohranili u njega (što se naziva i seed phrase).

Uspije li doći do tih podataka, kriminalac se može dokopati vaših NFT-ova u nekoliko minuta.

Često se koriste phishingom, oslanjajući se na lažnu e-poštu i web odredišta da bi ukrali vaše podatke. Ali također se mogu lažno predstavljati kao umjetnici koji izrađuju NFT-ove i pokušati vas uvjeriti da ste dobili nagradu.

Prijevare ove vrste učestale su na DiscorduTwitteru i Instagramu. U objavi ili privatnoj poruci tražit će od vas unos privatnog ključa ili seed izraza kako biste došli do spomenute nagrade.

Nikad nemojte odavati te informacije jer nisu potrebne da bi vam netko poslao NFT. Za to je dovoljna javna adresa vašeg digitalnog novčanika.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay